Partner
Foto: DSV RundveePartner

Soortenrijk grasland in de praktijk

In het praktijknetwerk Kruidig Grasland in Limburg doen melkveehouders ervaring op met soortenrijk grasland. Wat zijn de resultaten tot nu?

De opbrengst van enkele soortenrijke mengsels zijn op proefveld niveau indrukwekkend. Deze mengsels zijn ontwikkeld voor productief kruidenrijk grasland. Maar hoe presteren deze mengsels in de boerenpraktijk? Door de ervaringen van de specialisten van DSV te combineren met die van de voorlopers in de praktijk kunnen grote stappen voorwaarts worden gemaakt.

Sinds 2015 beproeft DSV Zaden soortenrijke gras-kruiden-mengsels. Dit onderzoek is eerder beschreven.

COUNTRY MultiLife

In de COUNTRY MultiLife range biedt DSV kant-en-klare soortenrijke mengsels aan, die productief zijn maar ook de biodiversiteit en de bodem verbeteren.

Geslaagde doorzaai met kruiden en klavers

Op een perceel met een soortenrijke maaiproef van LBI is in het voorjaar van 2019 bestaand grasland onder goede omstandigheden doorgezaaid met een mengsel van klaver en kruiden. In het voorjaar van 2020 staan zowel de klavers als de kruiden er prima op.

Maart 2020: grasland doorgezaaid met klavers en kruiden in Kelpen (L.).

Maart 2020: grasland doorgezaaid met klavers en kruiden in Kelpen (L.).

Soortenrijk grasland inzaai najaar 2019

Inzaai met COUNTRY MultiLife 16 voor weiden in najaar 2019 is prima geslaagd. De zode is voldoende dicht, klavers en kruiden zijn aanwezig. De melkveehouder kan vroeg gaan beweiden óf een lichte snede maaien/bloten om onkruiden als herderstasje kwijt te raken.

Vaak wordt beweerd dat je soortenrijk grasland in het begin niet moet bemesten om de kruiden een kans te geven. Het effect zie je als de zodebemester een meter te laat inzet. DSV adviseert de eerste snede soortenrijk grasland normaal te bemesten. Afhankelijk van de ontwikkeling van de vlinderbloemigen, kun je later bemesting terugnemen.

  • Voorjaar 2020: COUNTRY MultiLIfe 16 in Kelpen (L.).

    Voorjaar 2020: COUNTRY MultiLIfe 16 in Kelpen (L.).

  • COUNTRY MultiLife 16: de zodebemester heeft een stukje overgeslagen.

    COUNTRY MultiLife 16: de zodebemester heeft een stukje overgeslagen.

Soortenrijk grasland inzaai najaar 2018

Bij Nieuw Nederlands Weiden ziet de melkveehouder geen verschil in opname tussen traditioneel gras+witte klaver en COUNTRY MultiLife 16 voor weiden. Beide soorten grasland laten een dichte zode zien, maar in soortenrijk grasland valt de lichtgekleurde cichorei wel op. Als deze ’s zomers gaat schieten, laten de weidende koeien deze wel eens staan. Het mengsel is goed in balans, de klaver is al vroeg actief en produceert stikstof.

Soortenrijk grasland, inzaai najaar 2018.

Soortenrijk grasland, inzaai najaar 2018.

Soortenrijk grasland na een extreem droge zomer

COUNTRY MultiLife 16 bestaat uit smakelijke weidegrassen als Engels raaigras en timothee. Onder maaiomstandigheden in een extreem droge zomer met weinig beregening hebben Engels en timothee het zwaar. De klavers, cichorei en smalle weegbree kunnen beter tegen droogte en nemen de ruimte over. Het grasaandeel loopt terug en het mengsel raakt uit balans. Positief bekeken groeit er nog steeds productief, hoogwaardig en eiwitrijk ruwvoer. Om het grasaandeel te verhogen kan de veehouder doorzaaien met tetraploïd Engels raaigras.

Bij een maairegime is het beter te kiezen voor het maaimengsel COUNTRY MultiLife 14. Dat bevat soorten die beter kunnen omgaan met droge omstandigheden.

Soortenrijk grasland na een extreem droge zomer.

Soortenrijk grasland na een extreem droge zomer.

Hoe smakelijk is soortenrijk grasland?

Zowel de koe, de boer als de adviseur moet wennen aan soortenrijk grasland. Maar met het juiste mengsel en het vakmanschap van de veehouder vreten koeien het gras met smaak.


Nieuwsbrief gras

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen gras.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin