Koeien in de sneeuw begin vorige maand in het natuurgebied Bargerveen in Drenthe. Dit is een van de Natura2000-gebieden waar de grootste overschrijdingen van de kritische depositiewaarde werd gemeten in 2022. – Foto: ANP AlgemeenNieuws

Kritische depositiewaarde werd in 2022 op 29% van de natuur niet overschreden

De kritische depositiewaarde (KDW) werd in 2022 op 29% van de stikstofgevoelige natuur niet overschreden. De gemiddelde mate waarin de KDW wordt overschreden daalde dus, omdat de totale stikstofneerslag minder is.

In 2022 was de stikstofdepositie gemiddeld circa 365 mol per hectare per jaar hoger dan de kritische depositiewaarde (KDW), blijkt uit cijfers van het Compendium voor de Leefomgeving (CLO). De KDW is de bovennorm aan stikstofneerslag die natuur kan hebben voordat er schade optreedt, in veel Natura-2000 gebieden is de stikstofdepositie dus hoger dan wat de natuur aankan. In 2022 was de stikstofneerslag op gevoelige natuur in 29% van het areaal lager dan die norm.

In 2005 had 20% van het oppervlak stikstofgevoelige natuur in Natura 2000-gebieden een stikstofdepositie die lager dan de kritische depositiewaarde. De gemiddelde overschrijding is sinds 2005 gehalveerd. In dat jaar was de gemiddelde overschrijding van de KDW nog 800 mol per hectare per jaar. In die overschrijding zit een dalende trend. De totale stikstofdepositie is namelijk afgenomen; in stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden is tussen 2005 en 2013 ongeveer 20% minder stikstof terechtgekomen. Tot 2021 bleef de depositie ongeveer gelijk, in 2022 was er minder depositie, dat wordt toegeschreven aan het droge weer.

Bron: Compendium voor de Leefomgeving
Bron: Compendium voor de Leefomgeving

Strengere KDW’s

Toch laten de cijfers over 2022 zien dat er meer overschrijding van de KDW’s is op gevoelige natuurgebieden. Dat komt door de aanscherping van de normen. Vorig jaar augustus kwam het onderzoek uit waaruit bleek dat de gevoeligheid van stikstof voor sommige soorten en dus gebieden groter is. Deze herziene, strengere KDW‘s zijn in de cijfers van het CLO meegenomen.

Of en hoe groot de overschrijding van de KDW is, verschilt per gebied. Sommige Natura 2000-gebieden kennen geen overschrijding, terwijl in andere gebieden de KDW tweemaal of meer wordt overschreden. De grootste overschrijdingen vinden plaats in de Natura 2000-gebieden Brabantse Wal, Bargerveen, Dwingelderveld en in de Peel-regio. Dit zijn gebieden met habitattypen met een lage KDW, zoals vennen en heide.

In de wet staat dat in 2035 74% van de stikstofgevoelige natuur onder de KDW moet zijn, met als tussendoel 40% van het areaal onder de KDW in 2025. Over deze manier van het afrekenen van de stikstofdoelen is veel discussie, boerenorganisaties en politieke partijen willen er van af. De discussie over een alternatief loopt al een tijd, maar er is vooralsnog geen goed plan om van die KDW af te komen.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. Onderschrift bij de foto:
    “Koeien in de sneeuw begin vorige maand in het natuurgebied Bargerveen in Drenthe. Dit is een van de Natura2000-gebieden waar de grootste overschrijdingen van de kritische depositiewaarde werd gemeten in 2022.”
    Beste Lydia,
    Kun jij me vertellen waar ik deze meetgegevens kan vinden? En hoe is er trouwens gemeten?

  2. Waar gaat dit überhaupt nog over? De studie van de UvA toont aan dat er geen enkel verband is te leggen tussen stikstof emissie ( welke dat is weet niemand) en de depositie oftewel datgene wat neerkomt. De hele kdw maat is een verzonnen nachtmerrie voor dit land en door slinkse lui nog eens neergelegd in de wet. Weg ermee. Geldt ook voor Aerius, zelfs door de gezaghebbende TNO bevestigd dat dit model ongeschikt is. Weg ermee en mogen we nu eens eerlijke regels of is dat teveel gevraagd in de rechtsstaat Nederland?

  3. De kop van het artikel is verkeerd en had moeten luiden 29% van de natuur zit onder de KDW.
    Althans volgens de theoretische modellen want gemeten wordt er niet en droge depositie is zwakke wetenschap.

Beheer
WP Admin