Kalveren in Frankrijk zoeken de schaduw op. Epizoötische hemorragische ziekte (EHD) komt voornamelijk voor bij herkauwers, zoals runderen en herten. Het wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgedragen door knutten. – Foto: Boerderij RundveeNieuws

Aantal EHD-besmettingen loopt verder op in Frankrijk

Het aantal met EHD besmette veebedrijven in Frankrijk groeit snel, met 4.300 bevestigde gevallen. Deskundigen verwachten door het warmere weer een verdere stijging de komende weken.

Het aantal met EHD besmette veebedrijven in Frankrijk neemt de laatste tijd met twintig tot dertig per week toe en is volgens de laatste stand van het ministerie van Landbouw opgelopen tot 4.300. Deskundigen verwachten de komende weken een snelle verdere toename door het warmere weer.

Gaan ervan uit dat EHD slapend aanwezig is in veel veehouderijen

“Het kan enkele weken duren voordat dieren die zijn besmet ook verschijnselen gaan vertonen”, aldus Stéphan Zientara, directeur van de diergeneeskundige afdeling van de gezondheidsdienst Anses, in de Franse vakpers. “De muggen die de besmetting verspreiden, zijn dit voorjaar weer actief geworden. We gaan ervan uit dat EHD slapend aanwezig is in veel veehouderijen.”

Beschermingszones van 150 kilometer

Frankrijk noteerde in september 2023 het eerste geval van EHD in het verre zuidwesten van het land, langs de grens met Spanje, waar de veeziekte ook op grote schaal heerst. Hoewel de Franse epidemie nog steeds vooral in dat deel van het land is geconstateerd, zijn ook gevallen gemeld in de Vendée, bij Bretagne. Rond de besmette regio’s is een beschermingszone van 150 kilometer ingesteld.

Zientara signaleert opnieuw dat de verschijnselen sterk kunnen verschillen. In een flink aantal gevallen is sprake van een tijdelijk verminderde melkproductie, maar over het algemeen blijken besmette dieren binnen hooguit enkele weken te herstellen. Tot nu toe is de Franse ervaring dat minder dan 1% van die dieren aan EHD komt te overlijden.

Beheer
WP Admin