Oogst van leliebollen. Het onderzoek richt zich op het beperken van de uitbreiding van de lelieteelt en het vinden van alternatieve gewasbeschermingsmiddelen. – Foto: Ronald Hissink AkkerbouwNieuws

Minister Adema wil groei lelieteelt stoppen

Landbouwminister Piet Adema stelt onderzoek in naar omvang en middelengebruik en wil groei lelieteelt stoppen.

De omvang van het areaal voor de lelieteelt en de vermindering van het middelengebruik zijn onderwerp van een onderzoek dat landbouwminister Piet Adema instelt. Adema is in elk geval voor een stop op de groei van de lelieteelt. De minister zei vorige week woensdagavond tijdens het debat over gewasbeschermingsmiddelen dat hij de groeiende maatschappelijke zorgen over de lelieteelt deelt. Het areaal lelies is in de afgelopen tien jaar met 28% gegroeid, aldus de minister.

Te weinig ambitie in sierteelt

Adema gaf eerder al aan dat hij vindt dat de sierteelt te weinig ambitie toont om het middelengebruik te verminderen. Het gebruik is 124 kilo per hectare, zegt de minister, terwijl andere sectoren nog niet tot de helft van dat gebruik komen. De minister erkent overigens dat het gaat om toegestane middelen. “Maar, het blijven chemische middelen. Onze ambitie zou toch moeten zijn om het gebruik van chemische middelen te beperken.”

Rechtelijke verboden en samenwerking

Vorige week verbood de rechter een teler in het Limburgse Sevenum nog om gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken voor de teelt van lelies. Eerder beperkte de rechter ook al het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen voor een lelieteler in het Drentse Boterveen. In beide gevallen waren de rechtszaken aangespannen door bezorgde omwonenden. De minister zegt dat hij ook gemeenten en provincies nodig heeft om maatregelen te kunnen treffen.

Zorgen over lelieteelt vereisen nu al stappen

Adema zegt dat hij de sector meermaals heeft aangesproken om het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen te beperken. “Dat is ook in het belang van de sector zelf om draagvlak te behouden in de samenleving. Gezien de grote zorgen bij veel mensen over de lelieteelt en de opgaves waar we voor staan voor natuur en milieu, wil ik specifiek daar nu al stappen zetten.”

Het onderzoek dat Adema zal laten uitvoeren, zal in de eerste plaats bekijken hoe de uitbreiding van het areaal aan lelieteelt in Nederland kan worden beperkt. Daarnaast wordt onderzocht of er alternatieven zijn voor de meest gebruikte middelen in de lelieteelt en hoe het gebruik van deze alternatieven kan worden verplicht. In het onderzoek wordt ook meegenomen welke handvatten gemeenten geboden kunnen worden om maatregelen te treffen op het gebied van ruimtelijke ordening. Bijvoorbeeld om de teelt van lelies in de buurt van scholen en woonwijken te beperken.

 Klikbare Afbeelding


Grasdag Banner

 


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin