Het nieuwe mestbeleid dwingt tot een andere werkwijze. Met name voor derogatiebedrijven verandert er veel dit jaar. Ook akkerbouwers krijgen aanscherpingen voor de kiezen, al zijn hier ook maatregelen uitgesteld. - Foto: Hans Prinsen AlgemeenNieuws

Brussel tikt Adema op de vingers om uitstel mestregels

Landbouwminister Piet Adema is op de vingers getikt door Brussel door een jaar uitstel te geven van de strengere mestregels in de derogatiebeschikking.

Lees onderaan dit artikel LTO Nederland dreigt met rechter

De Europese Commissie keurt niet goed dat landbouwminister Piet Adema eind vorig jaar aan de Kamer meldde dat boeren een jaar uitstel krijgen voor de verplichte zaaidatum van vanggewassen en de verplichte bufferstroken. Dat melden verschillende bronnen op de beurs Grüne Woche in Berlijn. Deze regels zouden volgens de derogatiebeschikking dit jaar, 2023, ingaan. Minister Adema achtte dit echter niet praktisch haalbaar en meldde de Kamer dat hij aan een wijzigingsbesluit werkt om uitstel te regelen.

Lees ook: Wisselend effect bufferstroken, toch stelt Brussel ze overal verplicht

Onzekerheid over ‘overgangsjaar’ 2023

De derogatiebeschikking zoals die er nu ligt, met een afbouw van de stikstofgebruiksnorm tot het jaar 2026, is zwaar bevochten in Brussel. Het heeft ook grote impact op zowel melkveehouders die gebruik maken van derogatie, als akkerbouwers of andere typen bedrijven die dat niet doen. Bovendien kwam deze erg laat in het seizoen, pas afgelopen september, toen boeren praktisch gezien al klaar waren met bemesten. De uitstel van Adema gaf enige verlichting voor boeren. 2023 zou een overgangsjaar worden, maar of dat zo blijft is nu dus niet zeker.
Lees verder onder de tweet

Adema snel terug vanwege geschil met Brussel

Minister Adema bespreekt de kwestie vrijdag in de ministerraad, waarvoor hij zijn verplichtingen bij de openingsceremonie van de Grüne Woche aan zijn collega Van der Wal overliet. Een woordvoerder van het ministerie meldde vrijdagochtend alleen dat het gaat om ‘een belangrijk stuk’ in de ministerraad. Minister Van der Wal grapte dat ze stand-in was voor Adema. De landbouwminister was al wel in Berlijn, samen met een grote delegatie van politici voor de ceremoniële handelingen op de Grüne Woche en ging vrijdag vervroegd terug naar Nederland. De verwachting is dat vrijdagmiddag meer bekend wordt over de gevolgen van het geschil tussen Adema en Brussel voor het mestbeleid.

Lees ook: Duimschroeven mestbeleid verder aangedraaid, dit zijn de veranderingen

Reacties

    1. Jammer,
      Er zijn nog steeds velen van jullie die het niet willen inzien
      Alle desastruse voordeeltjes die afgelopen decennia’s zijn toegepast hebben tot gevolg dat men die vanaf nu zal moeten ondergaan. Dat is jullie afgelopen jaren toch ook niet ontgaan.
      Zo was deze laatste actie van Piet Adema; “2023 wordt een overgangsjaar” een loze belofte. Dus nu niet staan schreeuwen van ………
      Het CDA begint het langzamerhand te begrijpen wat ze veroorzaakt hebben door telkens de grote agrarische multinationals te vertegenwoordigen. Hiervan is de gewone agrarische ondernemer nu de dupe.
      Juffrouw Caroline van der Plas, BoerenBurgerBeweging BBB, denkt dat stokje van het CDA over te kunnen nemen maar is haar eigen graf aan het graven. Wat zij wil is niet realistisch, achterhaalt en onsolide.

  1. Nu even serieus, de Nederlandse boer moet toch onderhand door hebben dat hij geen vrije ondernemer meer is maar gewoon een voedselproducent in dienst van Brussel.
    De term steuntrekker gaat mij ook te ver, maar wordt steeds meer gebezigd, want een gemiddelde boer krijgt aan subsidie meer dan een bijstandsgezin aan inkomen.
    Diegene die wat meer ondernemersgeest heeft zoekt wat in verbreding voor zijn bedrijf. Want blijven afgeven op D66 heeft geen zin.
    Dus begrijp dat er in Nederland geenplek is voor LET OP 96 miljoen kippen en 12 miljoen varkens en 1,6 miljoen kippen. En denk er over na wat wenselijk is met andere worden wat reëel is en hoe de weg daar na toe op een goede manier bewandeld kan worden. Nogmaals een vrije ondernemer die koeien houdt hoeft niet verplicht op een feestje na 5 uur naar huis om zijn koeien te melken.
    De Nederlandse boer dient zich onderhand te realiseren dat er geen CDA meer is die hun de hand boven het hoofd houdt. Dus kruipen ze nu Caroline in haar reet.
    Maar wordt het eens geen tijd dat de Nederlandse boer zich realiseert dat de veestapel drastisch moet worden ingekrompen.

  2. Er komt geen opkoopregeling even anders, voor jouw nog onbekend voor mij klip en klaar. Er komt een wende bin nenkort die je de schellen vd ogen doet vallen. En JIJ bent medeverantwoordelijk voor het in jouw ogende verpeste milieu want je freet lekker mee uit de ruif die wij je voorschotelden, vergeet dat niet stakkerdje!

    1. Hoop doet leven voor jou, en ik denk niet dat ik een stakkertje ben, zo sta ik niet bekend in de buurt. En hier laat ik erbij want schelden heeft geen zin dus doe ik daar niet aan mee

  3. Hallo heren, Waar blijft de boer die vrije ondernemer wil zijn en zijn bedrijf te koop zet, of het aan van der Wal verkoopt. Iedere boer in Nederland weet dat hij volledig afhankelijk is van de steun uit Brussel draai daar niet omheen en erken dit.
    Als je het niet met de regels eens bent zijn er 2 mogelijkheden 1e stoppen of 2e je hoofd deemoedig buigen, en als je daar voldoening uithaalt dan hang je een extra vlag ondersteboven op. Welke weldenkende boer denkt nu werkelijk dat we na jarenlang het milieu te hebben verpest in Nederland nog enig krediet te hebben in Brussel .
    Dus ik verwacht dat er vanaf volgende week een enorme inschrijving komt op de woest aantrekkelijke regeling zo niet dan mond houden

  4. even eenvoudig uitgelegd: Adema heeft het Brussels besluit naar eigen inzicht uitgelegd en eigenhandig de boeren hier op wat moeilijke punten uitstel gegeven. Dat was niet de bedoeling van Brussel want daar willen ze dat de NL-boeren zich nu echt aan de mestregels gaan houden. Mestregels die voor alle lidstaten(jazeker) gelden. Dat kreeg Adema tijdens overleg in Brussel ook in de gaten en is ie met de staart tussen benen snel teruggevlogen naar Nederland om de ministerraad te vertellen, dat hij Brusselse regels niet goed heeft begrepen en hierdoor wat voorbarig is geweest met zijn beloftes.
    En natuurlijk, nu beginnen hier alle boeren weer moord en brand te blaten/lallen/schreeuwen/toeteren.
    phoe,phoe “the continuing story”.
    Het Brusselse krediet komt steeds verder in het rood te staan.
    Effe afwachten wat de ministerraad er van vindt.
    Als ze er al wat van vinden, want het kan niemand zijn ontgaan dat die op dit moment belangrijkere zaken aan hun hoofd hebben.

  5. Adema moet gewoon zeggen doen we niet punt.
    Wel eens in Frankrijk geweest hebben ze amper sloten meest natuurlijke laagtes maar met stortregens loopt daar wel alles heel snel naar toe maar dat wordt toch niet verbouwd dus geen centje pijn .
    Geloof niet meer dat Brussel dit allemaal oplegt.
    Om derogatie moet de rest ook aan meer regels voldoen helemaal belachelijk.

    1. Hoving, Ben je nu werkelijk zo naïef om te denken dat Nederland als slechtste jongentje van de klas kan opstaan tegen Brussel. Dus jij zult ook wel het bordje te koop in de tuin zetten of deemoedig het hoofd buigen.

    1. Je hebt gelijk en dat gaat ook gebeuren omdat jullie vertegenwoordigers niet met een constructieve oplossing komen waarin een reductie van de veestapel geen optie is maar een agendapunt hoe

  6. Man, man, uit de verslagen van de gesprekken over derogatie blijkt dat (expres) onjuiste gegevens door onze betrouwbare ministers (niet Adema) zijn aangeleverd; de stedelijke bronnen zijn meegeleverd. De Eurocommissaris zag nog mogelijkheden, maar onze betrouwbare ministers lagen op ramkoers om de derogatie af te pakken én blijvende vergaande maatregelen in te voeren, dus dubbel nadeel. Let op: ook voor niet derogatiebedrijven. Alleen al dit is voldoende om alle vertrouwen op te zeggen. De ministers tegen landbouw doen alles om de agrarische sector via Brussel te grazen te nemen. Verbazingwekkend dat hier niet meer ophef over komt en we dit gelaten over ons heen laten komen terwijl de gevolgen immens zullen zijn. De bufferstroken pakken duizenden hectares landbouwgrond weg terwijl niet eens vaststaat of en welke gevolgen dit zal hebben. Mix dit even met de KRW aanwijzing van water; als je het doorhebt wat dit voor jou zal betekenen dan sla je stijl achterover.

  7. Nederland laat zich continu gijzelen onder de mom van derogatie. Het gaat er toch af, dan maar versneld. En laat ze met heel die anderen regels die ze nu versneld in willen voeren lekker stikken. Van Brussel uit gezien is hun reactie logisch nu kunnen ze nog een paar jaar derogatie in het vooruitzicht stellen, en hebben ze nog een stok om te slaan ,om deze waanzin regels in te voeren, als eenmaal derogatie er af is valt er niet zo veel meer te eisen!

    1. Het afschaffen van de derogatie is een nederlandse wens. Doordat veel varkenshouders stoppen zou het mestoverschot veel kleiner worden. En dat is ongewenst.

  8. Zou mooi zijn als het adema lukt om stout te zijn en het voor elkaar krijgt. Dat betekent dat niet alles maar moet van brussel en dat ertegen in gaan ook wel eens mag.

  9. kan er nog wel bij alleen jammer dat wij de dupe worden van onkunde besluitenloosheid ofwel jongejongejonge wat een stelletje oet***lendeze reactie is automatisch gemodereerd

Beheer
WP Admin