Foto: Herbert Wiggerman VarkensNieuws

Vion stelt vaststelling notering uit

Een opvallende besluit van Vion deze week; het vleesconcern maakt zijn varkensprijs later bekend. Doorgaans publiceert de slachterij deze op maandag.

Vion verwacht echter dat het prijsspel op de Duitse markt deze week hoog wordt opgespeeld. Enkele grote slachterijen zouden opteren voor forse prijsverlaging. En dat is bijzonder, want het is met feestdagen voor de deur en een ontluikend voorjaar juist wachten op impulsen van de vleesverkoop. Dat is doorgaans niet het geijkte moment om de prijs te laten buitelen. Ook slachterijen, die de laatste tijd hun voorraad hebben zien groeien, zijn gebaat bij prijsbehoud.

Toeslag aanpassen

Varkenshouders vinden het erg voorzichtig. Vion betaalt de laatste weken 5 cent weektoeslag bovenop zijn notering aan contracthouders, waarvan het grootste deel de verlaging van de notering met €0,03 naar €1,99 per kilo drie weken geleden compenseert. Mocht de Duitse notering onverhoopt gaan schuiven, zou het vleesconcern ook de toeslag kunnen aanpassen deze week, zo vinden boeren.

ISN is daar overigens niet bang voor. Slachterijen willen volgens de Duitse varkenshoudersvakbond de varkensprijs al een aantal weken drukken. De druk is deze week niet groter dan afgelopen weken. Daarnaast weet internetbeurs Teleporc zich deze week op de dinsdagveiling te handhaven op €2,27 per kilo geslacht gewicht. Dat is de normale afstand tot de notering, volgens ISN. Het is zelfs aan de ruime kant: een prijsverschil van €0,05 staat synoniem aan een stabiele markt.

Beheer
WP Admin