Marten Gerbrandy staat samen met zijn neef Sjoerd aan de vooravond van een grote verandering op het familiebedrijf, waar zijn vader en oom decennialang de traditionele melkput runden. – Foto’s: Mark Pasveer BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Marten: ‘De drie nieuwe melkrobots zijn beter voor de koeien én voor onszelf’

Marten Gerbrandy staat voor een grote verandering op het familiebedrijf. Met de introductie van drie nieuwe melkrobots komt er een einde aan een vaste melktraditie. Naast zijn passie voor het boerenleven koestert Marten een grote liefde voor oldtimers.

Switch naar robots is flinke stap

Als ik het bedrijf overneem, verander ik…

“Ik ben niet de enige opvolger. Ik neem het bedrijf over met mijn neef Sjoerd (31). Hij heeft op dit moment een volledige baan buiten de deur. Medio april nemen we drie nieuwe melkrobots van GEA in gebruik. Mijn vader Marten (59) en mijn oom Gerben (65) hebben 45 jaar lang in een traditionele melkput gemolken. De switch van de 2×8-visgraat naar de robots is een flinke stap. We begonnen ’s ochtends om 4.00 uur al met melken. Dat deden we altijd met twee man. Dan waren we om 7.00 uur klaar. We zijn straks veel flexibeler.

De manier van werken en het werkritme veranderen flink. Met het oog op de toekomst is automatisch melken beter voor de koeien én voor onszelf. Ik verwacht dat het de rust op het bedrijf ten goede komt. We kunnen preciezer voeren en meer informatie uit de robots halen, zoals celgetalmeting per individueel kwartier. De verdiepte put achter de robots maakt het makkelijker om dieren te behandelen. Ook het separeren gaat straks via de robots.”

Mijn grote voorbeeld is…

“Ik heb niet één groot voorbeeld. Van mijn vader en mijn oom heb ik geleerd om door te zetten en niet op te geven. Ik ben een man van de praktijk en kreeg al op jonge leeftijd veel verantwoordelijkheid. Ik ben blij dat ik ook op andere melkveebedrijven heb gewerkt. Daar heb ik ook veel kennis en ervaring opgedaan. Overal pik je weer wat op en dat neem je dan weer mee naar huis.”

De 2x8-visgraat wordt halverwege april voor het laatst gebruikt. Marten Gerbrandy kijkt samen met zijn vader Marten (links) en zijn oom Gerben (rechts) uit naar de ingebruikname van de drie melkrobots. “Mijn vader en mijn oom hebben 45 jaar lang op traditionele wijze gemolken”, zegt Marten Gerbrandy.
De 2×8-visgraat wordt halverwege april voor het laatst gebruikt. Marten Gerbrandy kijkt samen met zijn vader Marten (links) en zijn oom Gerben (rechts) uit naar de ingebruikname van de drie melkrobots. “Mijn vader en mijn oom hebben 45 jaar lang op traditionele wijze gemolken”, zegt Marten Gerbrandy.

Zieke koeien zijn nooit leuk

Het mooiste werk vind ik…

“Ik vind het heerlijk om tussen de koeien te werken. Melken heb ik ook altijd leuk gevonden. Melkrobots zijn de toekomst. Dan blijf ik niet stug aan een melkstal vasthouden. Ik vind het landwerk ook mooi om te doen. De afwisselende werkzaamheden spreken me aan.”

Ik heb een hekel aan…

“Ik kan niet iets bedenken waar ik echt een hekel aan heb. Zieke koeien zijn nooit leuk. Het is een uitdaging om zieke dieren snel en goed te behandelen en ze er op die manier weer bij te krijgen.”

Als ik een miljoen win in de loterij, dan…

“Zou ik investeren in privévastgoed. Ik heb ook een leven naast de boerderij. Groeien is voor mij geen doel. Voor wie melk je die laatste koeien?”

In mijn vrije tijd…

Ik heb meerdere oldtimers, allemaal van het merk Fahr. Intussen heb ik een mooie hobbyverzameling. Dat is echt mijn passie. Voor een mooie Fahr rijd ik stad en land af. Daarnaast heb ik ook nog melkwagens, werktuigen en melkbussen van vroeger.”

Marten heeft meerdere oldtimers, allemaal van het merk Fahr. Dat is echt zijn passie. Voor een mooie Fahr rijdt hij stad en land af.
Marten heeft meerdere oldtimers, allemaal van het merk Fahr. Dat is echt zijn passie. Voor een mooie Fahr rijdt hij stad en land af.
Over vijf jaar dan…

“Dat is moeilijk in te schatten. We gaan nu over op automatisch melken. Daarmee investeren we in de toekomst. De komende jaren staan in het teken van optimaliseren. We zijn op dit moment nog niet bezig met de definitieve overname.”

Marten Gerbrandy houdt ervan om tussen de koeien te werken. Twee van de drie melkrobots staan nu nog op de voergang. Na het slopen van de melkput komen de robots op hun definitieve plek te staan. Gerbrandy zou op termijn graag de muren aan weerszijden van de stal willen vervangen voor windbreekgaas, om de ventilatie te verbeteren.
Marten Gerbrandy houdt ervan om tussen de koeien te werken. Twee van de drie melkrobots staan nu nog op de voergang. Na het slopen van de melkput komen de robots op hun definitieve plek te staan. Gerbrandy zou op termijn graag de muren aan weerszijden van de stal willen vervangen voor windbreekgaas, om de ventilatie te verbeteren.

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin