Partner
Foto's: Rabobank AlgemeenPartner

Vier concepten die de voedselketen kunnen veranderen

Tien maanden na de start van de Rabo Food Forward Track Groot Amsterdam presenteerden de deelnemers 11 november hun oplossingen voor het voedselvraagstuk in de regio. Het event was online, maar de fysieke afstand leek de aanwezigen niet te deren. “Voedsel verbindt, dat blijkt wel weer”, aldus Kees de Jonge, directeur Food & Agri van Rabobank Amsterdam.

Een aantal van de ideeën die tijdens de start ontstonden, zijn verder uitgewerkt en werden gepresenteerd aan elkaar én aan een vakkundige jury (Barbara Baarsma, directievoorzitter van Rabobank Amsterdam en Laurens Sloot, hoogleraar Ondernemerschap aan de Rijksuniversiteit Groningen).

In de tijd dat de deelnemers hun plannen gestalte zagen krijgen, is de wereld veranderd door de uitbraak van het coronavirus. “Een lastige tijd”, erkent Baarsma aan het begin van de bijeenkomst. “Maar de pandemie is óók een vruchtbare bodem gebleken om veranderingen in te leiden die er toch moesten komen, bijvoorbeeld op het gebied van korte ketens.”

Lokaal Food Kanaal

De woorden van Baarsma sluiten aan bij de presentatie van de eerste groep die zich richt op de korte keten. Na een introductievideo legt ondernemer Andreas Oerlemans uit hoe Lokaal Food Kanaal bijdraagt aan een sterkere verbinding tussen horeca-ondernemers en boeren in de regio. “Lokaal Food Kanaal wil fysieke marktplaatsen creëren aan de rand van de stad, waar horecaondernemers in een klap toegang krijgen tot bijzondere producten die in het ommeland van Amsterdam worden geproduceerd.” Oerlemans sluit daarbij niet uit dat ze gaan samenwerken met reeds bestaande korte keten-initiatieven. ‘Iemand moet de regie nemen om alle initiatieven met elkaar te bundelen. Wij zijn bereid dat te doen. Door een consortium op te richten kun je leren van elkaars kennis en ervaring en zo echt impact maken.’

Tekst gaat verder onder de video van Lokaal Food Kanaal

Coöperatie Stadslandbouw Oosterwold

Het tweede idee gooit het over een heel andere boeg. Coöperatie Stadslandbouw Oosterwold ontwikkelt een handboek in app-vorm dat bewoners van Oosterwold ondersteunt met het verbouwen, verwerken en verhandelen van groenten en fruit. Mensen die wonen in dit gebied ten oosten van Almere zijn verplicht de helft van hun grond te gebruiken voor stadslandbouw. “Het maakt Oosterwold een uniek gebied in Nederland en misschien wel ter wereld”, zegt Jan-Albert Blaauw, die de plannen presenteert. De jury is lovend over het idee om het handboek in app-vorm; een concept dat ook goed toepasbaar lijkt in andere gebieden in Nederland.

Tekst gaat verder onder de video van Coöperatie Stadslandbouw Oosterwold

Korte Keten Automaat

Vervolgens is het de beurt aan Eva Flantua, gastronoom en betrokken bij de Korte Keten Automaat. Het idee van haar groep is om automaten te vullen met streekproducten en deze op drukke plekken, zoals stations, scholen en ziekenhuizen te plaatsen. De uitdaging zit hem voornamelijk in het logistieke aspect, erkent Flantua, want hoe zorg je dat die automaten efficiënt aangevuld worden? En hoe zorg je dat het ook financieel uitkomt? Het is een initiatief dat enthousiast ontvangen. Nog tijdens de presentatie laat Mark Frederiks, oprichter van Local2Local weten gecharmeerd te zijn van het idee en hen graag verder wil helpen.

Tekst gaat verder onder de video van Korte Keten Automaat

Boeren voor Amsterdam

De vierde groep, Boeren voor Amsterdam (video), sluit de avond af. Boeren voor Amsterdam is een samenwerking tussen Kitchen Republic en Sparc Kitchen die hun kennis, keukens en netwerk beschikbaar stellen om boeren te helpen bij het verwaarden en in de markt zetten van hun producten. ‘Kansrijk’, zo oordeelt de jury, zeker omdat Kitchen Republic al meermaals heeft bewezen dat er in Amsterdam een markt is voor de bijzondere producten die zij ontwikkelen.

Tekst gaat verder onder de video van Boeren voor Amsterdam

Conclusie: voedsel verbindt

Voor alle laptops worden dichtgeslagen vat Kees de Jonge, directeur Food & Agri van Rabobank Amsterdam nog even treffend samen. “Dit is een tijd waarin we allemaal een beetje vereenzamen achter het beeldscherm, maar desondanks hoorden we vanavond allemaal prachtige ideeën die het belang van ‘samen’ en ‘samenwerking’ erkenden. Het was oprecht een bijzondere avond. Voedsel verbindt, dat blijkt wel weer.”

Heb jij ideeën of wil je samenwerken?

Hoewel dit de laatste bijeenkomst is van Food Forward Groot Amsterdam, laten de groepen weten sowieso verder te willen met hun ideeën. Rabobank zal hen daarbij blijven ondersteunen door het beschikbaar stellen van onder meer tijd, netwerk en kennis.
Alle trackteams staan open voor aanvullende ideeën of kansen voor samenwerking. Wil jij met jouw expertise of netwerk in contact komen met een van de teams? Mail dan naar: foodforwardconnect@rabobank.nl.

Beheer
WP Admin