Expeditie Voedselverwondering: van grond tot mond
Het Food Forward-programma van Rabobank brengt in elke regio mensen uit de voedselketen bij elkaar om samen op zoek te gaan naar duurzame voedseloplossingen. Dit leidt tot uiteenlopende en creatieve ideeën. Dit keer: Expeditie Voedselverwondering, een speurtocht voor kinderen die hen leert over de kracht van voedsel.
Zo’n een op de zes kinderen in Nederland kampt met overgewicht. Ook het aantal kinderen met diabetes neemt toe. Het zijn welvaartsziektes die grotendeels voorkomen kunnen worden met gezonde voeding. Maar dan moet je natuurlijk wel weten wat gezonde voeding is én welke invloed je eetpatroon heeft op je lijf.
“Het lijkt alsof veel mensen geen idee meer hebben waar ons eten vandaan komt”, zegt Anita van der Noord, voorzitter van de stichting Kind en Voeding. Om dat te veranderen heeft ze samen met een aantal andere deelnemers aan de Food Forward Track Expeditie Voedselverwondering bedacht. Van der Noord: “Het is een expeditie, in de vorm van een speurtocht, waarbij kinderen de weg van het voedsel volgen, van de grond tot mond en van mond tot kont.”
Kinderen leren waar voedsel vandaan komt
Het doel van de expeditie is om kinderen spelenderwijs te leren waar voedsel vandaan komt, hoe het groeit én hoe het smaakt. Ook leren kinderen het verschil tussen ‘vulling’ en ‘voeding’. De initiatiefnemers richten zich bewust op kinderen.“Zij kunnen als nieuwe generatie echt een verschil maken”, zegt Van der Noord. “Bovendien hebben kinderen stiekem ook vaak veel invloed op de keuzes van hun ouders.”
Tekst gaat door onder de video
De expeditie wordt opgezet op één vaste locatie, waar gezinnen, maar ook scholen, een bezoek kunnen brengen. Die plek is al gevonden: op het terrein van de Koloniën van Weldadigheid in Veenhuizen. De koloniën, die sinds dit jaar zijn opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco, zijn in de 19e eeuw gesticht om arme gezinnen te helpen een bestaan op te bouwen als boer. In Veenhuizen volgden 1.200 Amsterdamse wezen onderwijs en werkten ze op het land om zo in hun eigen voeding te voorzien.“Hoewel de koloniën al lange tijd zijn gesloten, is het wel bijzonder dat we uitgerekend hier een nieuw project over voedselvoorziening kunnen starten”, vindt Van der Noord.
Zintuigen prikkelen
Komende tijd gaat de groep samen met designers aan de slag om de expeditie vorm te geven. Het Track-team werkt daarvoor ook samen met andere partijen, zoals Jong Leren Eten, Jongeren op Gezond Gewicht (Jogg) en het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie. Van der Noord: “We zijn bezig een speurtocht te ontwikkelingen die alle zintuigen prikkelt. Natuurlijk is het educatief, maar het is vooral heel veel doen”.
Het team hoopt binnen een jaar de eerste kinderen op expeditie te kunnen sturen. “Samen zetten we iets heel moois neer, zodat we kunnen bouwen aan een gezondere generatie die de kracht van voedsel kent.”
Meer weten over Food Forward of Food of the Future? Kijk op www.rabobank.com/foodforward.