Partner
Tijdens Food Forward On Stage werd de balans van drie jaar Food Forward opgemaakt. Wat is er bereikt, en hoe bouwen we verder aan een duurzame en rendabele voedselketen? AlgemeenPartner

Drie jaar Food Forward: ‘Om verder te komen hebben we elkaar nodig’

Ruim drie jaar lang bracht Rabobank mensen uit de voedselsector in heel Nederland samen om met elkaar oplossingen te bedenken die bijdragen aan een duurzame voedseltoekomst. Tijdens Food Forward On Stage, in de laatste week van de Floriade, werd de balans opgemaakt.

Een selectie van de bijna 50 concepten die de afgelopen jaren ontstonden, presenteerde zich en legde een hulpvraag voor. Bovendien werd Food Forward Membership geïntroduceerd; een community die voedselveranderaars met elkaar en met financierings-, netwerk- en kennispartners verbindt.

Het slotevenement van Food Forward bracht gelijkgestemden samen. Alle aanwezigen geloven dat het voedselsysteem anders moet, als we ook in de toekomst alle monden willen kunnen blijven voeden. Over de vraag hoe dat gerealiseerd kan worden en welke rol zij daarin kunnen spelen, dachten de deelnemers aan het Food Forward-programma in de afgelopen jaren na.

Tekst gaat door onder de video

Start in Friesland

Food Forward ging drie jaar geleden van start in Friesland. In een tent op het erf van de in 2013 overleden topschaatster Atje Keulen-Deelstra discussieerden agrariërs en producenten met retailers, ondernemers, consumenten en andere betrokkenen een avond lang over de houdbaarheid van het voedselsysteem. En over de kansen die er in Friesland liggen om dat systeem duurzamer te maken. Na deze avond vormden zo’n vijftiental aanwezigen het eerste Food Forward Trackteam, dat ideeën in een paar maanden probeerde om te zetten in concrete oplossingen.

Na Friesland trok de karavaan het hele land door, om op eenzelfde manier voedseloplossingen te bedenken. Van Noord-Holland tot de Betuwe en van Groningen tot Zeeland. Een kleine selectie van de oplossingen die tijdens alle Food Forward-edities zijn bedacht, werd deze middag op de Floriade gepresenteerd. Maar voor het zover is, staat presentator Harm Edens nog even stil bij het belang van deze bijeenkomst: “Door Food Forward zijn mensen uit de hele voedselsector met elkaar in gesprek geraakt en juist dat maakt dit project zo bijzonder. Want om verder te komen, moeten we elkaar vasthouden. We hebben elkaar nodig.”

Hulpvragen

Dat we elkaar nodig hebben, bleek ook uit de gepresenteerde voedseloplossingen. Zo heeft Lekker Lupine – een samenwerking tussen lupineteler André Jurrius en marketeer Marieke Laméris om dit voedzame, eiwitrijke gewas meer bekendheid te geven – met name behoefte aan afnemers en afzetkanalen. Elise Brugman en Hilly Lautenbach – het duo achter het concept ‘Food of the Future’ – hebben meer zicht nodig op welke ondernemers, waar, wanneer met welke reststromen of tijdelijke overschotten zitten om ze te helpen met het verwaarden ervan. En Silvester van der Bijl – mede-bedenker van het concept ‘De Loft is Blau Fan Dagen’ dat gericht is op het beschikbaar en betaalbaar maken van landbouwgrond om er duurzamer op te kunnen telen – is op zoek naar investeerders met een warm hart voor bodemkwaliteit.

Food Forward Membership

Voordat alle aanwezigen de zaal verlieten om in het naastgelegen paviljoen na te praten en ideeën uit te wisselen, stond presentator Harm Edens stil bij het einde van het Food Forward-programma. Want na ruim drie jaar zit het erop. Hoe nu verder?

Rabobank-directeur Martine Boon benadrukt dat de reis hier niet ophoudt. Samen met de Food Hub start Rabobank het Food Forward Membership; “Een community voor iedereen met een voedseloplossing voor de toekomst en hulpvragen om deze verder te brengen. Food Forward Membership verbindt voedselveranderaars met elkaar en met financierings-, netwerk- en kennispartners. Om samenwerking op gang te brengen en de permanente beweging te creëren die voor de transitie naar duurzame voedselproductie zo broodnodig is.”

Beheer
WP Admin