Partner
Een gezonde bodem combineren met een gezond verdienmodel voor boeren is het doel van 'De Loft is Blau fan Dagen’. - Foto: Rabobank AlgemeenPartner

Food Forward Membership: gezonde bodem én gezond verdienmodel voor boeren

Landbouwgrond goedkoper ter beschikking stellen, zodat er duurzamer op geteeld kan worden en er tegelijk een gezond verdienmodel voor boeren ontstaat. Dat is een van de concepten die uitgewerkt werd tijdens drie jaar Rabo Food Forward.

Ruim drie jaar geleden ging Rabo Food Forward van start. In een tent op een erf in Friesland wisselden agrariërs, retailers, ondernemers, consumenten en andere betrokkenen gedachten uit over de houdbaarheid van het voedselsysteem. En ideeën om dat systeem duurzamer te maken.

Na Friesland trok de Food Forward-karavaan het hele land door, om op eenzelfde manier voedseloplossingen te bedenken. Meer dan 200 deelnemers doorliepen een programma dat ontworpen is om hun ideeën door te ontwikkelen naar levensvatbare concepten. De meeste van deze deelnemers maken nu deel uit van het recent gelanceerde Food Forward Membership; een community die voedselveranderaars met elkaar en met financierings-, netwerk- en kennispartners verbindt.

Meer dan 200 deelnemers On Track

Tijdens drie jaar Rabo Food Forward gingen meer dan 200 deelnemers On Track; een intensief 5-delig programma. Door On Track kwamen ze in contact met andere ondernemers uit de voedselketen. Leerden om innovatief en oplossingsgericht te denken, te prototypen en hun pitches aan te scherpen. Sommige ideeën bleken niet levensvatbaar en hielden op te bestaan.

Andere ideeën groeiden en werden rijker. Er ontstonden connecties tussen deelnemers uit verschillende Food Forward-edities. Maar bovenal ontstond het inzicht dat de eind-pitch een start is. Dat de echte klus dan pas begint. En dat die klus alleen kan worden geklaard met de hulp van alle spelers in het food en agrarische ecosysteem.

Huizen verwarmen met energie van boerenbedrijf

Dat overheidsinstellingen een prominente plek in het food en agrarische ecosysteem innemen blijkt uit het concept van Wendy van Aert en Ilse Stams (regio Zuidwest-Nederland). Met Goed Boeren geeft Energie willen zij laten zien hoe WKO-installaties (warmte- koude-opslag) op het boerenbedrijf kunnen worden ingezet om hele woonwijken te verwarmen.

Dit concept ontkiemde bij Van der Avoird Trayplant, een aardbeien- en frambozenteler uit Bavel die jaren geleden al de gasketel door een WKO verving. En wat blijkt? Hij houdt aan het eind van het jaar warmte over – zoveel zelfs dat hij er vierhonderd woningen mee zou kunnen verwarmen. Dit concept -actueler dan ooit- is inmiddels ontwikkeld tot een herhaalbare blauwdruk dat ook in andere regio’s toegepast zou kunnen worden. Maar daarvoor is een ingang bij, en samenwerking met lokale overheden noodzakelijk.

Tekst gaat door onder de video

Gezonde bodem en gezond verdienmodel voor boeren

Evenzo actueel is het concept van Silvester van der Bijl, deelnemer aan Rabo Food Forward in Midden Oost-Nederland, ‘De Loft is Blau Fan Dagen’. Dit concept is feitelijk een doorontwikkeling van plannen die tijdens de Flevoland editie van Rabo Food Forward in 2019 ontstonden. Een team wilde een bodemcoöperatie oprichten waarin gezonde bodem en een gezond verdienmodel verenigd zouden worden.

Tekst gaat door onder de video

Na deze start zijn er diverse gesprekken gevoerd met pachters, verpachters, financiers en grondeigenaren. Het plan is aangescherpt, het team is veranderd en het nieuwe concept ‘De Loft is Blau fan Dagen’ ontstond. Kartrekker Silvester wil investeerders, boeren zonder opvolger of potentiële opvolgers die de middelen niet hebben om te starten bij elkaar brengen. Zijn missie: landbouwgrond goedkoper ter beschikking stellen, zodat er duurzamer geteeld kan worden.

 

Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin