Partner
De zwampasta, gemaakt van oesterzwammen gekweekt op koffiedik, is het eerste paradepaardje van Food of the Future. - Foto: Rabobank AlgemeenPartner

Food of the Future: afval als businessmodel

Het Food Forward-programma van Rabobank brengt in elke regio mensen uit de voedselketen bij elkaar om samen op zoek te gaan naar duurzame voedseloplossingen. Dit leidt tot uiteenlopende en creatieve ideeën. Dit keer: Food of the Future, dat van reststromen nieuwe producten ontwikkelt.

In Noord-Nederland wordt tal van voedsel geproduceerd dat de hele wereld over gaat. Van aardappelen tot fruit en van bloembollen tot bieten. Maar hoe meer je produceert, hoe groter ook de kans dat er voedsel verloren gaat, of niet benut wordt.

Aardappeloverschot door coronacris

De gevolgen daarvan werden heel zichtbaar toen begin 2020 de export grotendeels stil kwam te liggen vanwege de uitbraak van het coronavirus. In no time puilden de schuren uit met verse, maar onverkoopbare producten. Het aardappeloverschot werd zelfs landelijk nieuws.

Volgens Elise Brugman en Hilly Lautenbach zijn reststromen onvermijdelijk voor een voedselproducent. Hoewel de pandemie een extreem voorbeeld was, zijn er altijd externe factoren die de productie en afzetmarkt van boeren kunnen beïnvloeden. Bovendien gaat in het voedselverwerkingsproces toch vaak al een aanzienlijk deel verloren.

Waarde van restromen verhogen

Met hun initiatief, genaamd Food of the Future, wil het tweetal ondernemers helpen om de waarde van hun reststromen te verhogen. “Als je er niks mee doet, is het afval, maar als je die reststromen kan gebruiken voor een nieuw product, ga je niet alleen voedselverspilling tegen, het kan de producent ook nog wat opleveren. Het mes snijdt in dat geval dus aan twee kanten”, leggen de ondernemers uit.

Tekst gaat door onder de video

Het idee voor Food of the Future is ontstaan tijdens hun stage voor de opleiding Voeding & Diëtetiek, waarvoor beiden terecht kwamen bij het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (NICE), een plek waar jonge mensen werken aan vraagstukken die de transitie naar een circulaire economie versnellen.

Na hun stage zijn ze – zelfstandig, maar onder de vleugels van NICE – hun idee verder uit gaan werken. Dankzij de Food Forward Track – waar deskundigen en mede-deelnemers meehielpen het idee verder aan te scherpen – hebben ze Food of the Future verder kunnen ontwikkelen.

Zwampasta

Hun zwampasta, gemaakt van oesterzwammen gekweekt op koffiedik, is het eerste paradepaardje van Food of the Future. Maar als het aan Lautenbach en Brugman ligt, pas het begin. Komende jaren willen zij nog veel meer producten ontwikkelen waarbij reststromen of tijdelijke overschotten het basisingrediënt vormen.

Brugman: “Een wereld zónder verspilling is misschien nog een brug te ver, maar we kunnen wel samen bouwen aan een voedselsysteem dat gezonder is voor consumenten én de aarde.”

Meer weten over Food Forward of Food of the Future? Kijk op www.rabobank.com/foodforward.

Beheer
WP Admin