Henk Bleker, die het overleg met de melkveeorganisaties leidt, zal volgende week met de partijen samenkomen om hun volgende stappen te bepalen en te bespreken welke rol ze kunnen spelen, ondanks Adema's besluit om niet naar Brussel te gaan totdat er een concreet plan is geïmplementeerd. – Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

Sector bespreekt mestcrisis na duidelijke ‘niet naar Brussel’-statement van Adema

In een reactie op de verklaring van minister Piet Adema dat hij niet naar Brussel zal gaan om te onderhandelen, zullen sectorpartijen volgende week bijeenkomen om het vervolg op de aanpak van de mestcrisis te bespreken. Dit overleg, geleid door diverse organisaties binnen de melkveesector, zal cruciale beslissingen moeten nemen over de te volgen strategieën.

Melkveeorganisaties zoals LTO, NAJK, NZO en De Natuurweide zullen volgende week in gesprek gaan over het vervolg van de aanpak van de mestcrisis. Tijdens een debat in de Tweede Kamer bleek er steun voor het plan, maar benadrukte demissionair landbouwminister Piet Adema dat hij nu niet meer naar Brussel zal gaan om te onderhandelen over een nieuwe derogatie. Een overgangsderogatie is een essentieel onderdeel van het sectorplan, waarin ook een vrijwillige reductieregeling, voermaatregelen en afroming bij de handel in fosfaatrechten zijn opgenomen.

Henk Bleker leidt gesprek sector over mestcrisis

Henk Bleker, die het overleg met de melkveeorganisaties leidt, zal volgende week met de partijen rond de tafel gaan om te bekijken hoe zij verder gaan. “Dan zal blijken in welke rol we willen en kunnen spelen,” zegt hij. Hoewel Adema stellig is over zijn besluit om nu niet naar Brussel te gaan voor onderhandelingen over een derogatie, wijst Bleker erop dat Adema heeft aangegeven pas naar Brussel te zullen gaan wanneer er een concreet ‘geïmplementeerd’ maatregelenpakket ligt, zonder echter enige verwachting te wekken. Met de zeer brede steun in de Tweede Kamer voor de aanpak van de minister is er een nieuwe realiteit ontstaan. De sectorpartijen en NZO gaan volgende week onderzoeken wat hen nu te doen staat.

Eerst moet er een concreet plan zijn, dat ontbreekt nu

Dat de minister zegt niet met lege handen naar Brussel te gaan, maar pas in gesprek kan als er een plan van aanpak ligt dat in uitvoering is, wordt door NAJK-voorzitter Roy Meijer ondersteund. “Er moet ook eerst een plan in de steigers staan en dat is er nu niet. Als we dat hebben, kunnen we naar Brussel om het voor te leggen en om te vragen of ze ons daarbij willen helpen, want we hebben deze hulp hard nodig,” zegt Meijer.

NAJK: tijdelijke vrijwillige reductieregeling

De voorman van de jonge boeren wil om de acute mestcrisis op te lossen daarom snel aan de gang met een tijdelijke vrijwillige reductieregeling, om de druk van de ketel te krijgen. Met de regeling moeten boeren een bonus kunnen krijgen als ze minder koeien houden. “Dat is geen boete, maar een bonus; het is een vergoeding voor de bijdrage die ze leveren om het probleem op te lossen. Minder koeien melken kost immers ook geld en dat moet vergoed worden,” zegt Meijer. “Nu is de koude sanering al gaande. Niks doen is geen optie. Bedrijven gaan nu al kapot. We moeten snel aan de slag, anders houden we niks over,” vindt Meijer.

LTO melkveebestuurder Erwin Wunnekink reageerde na afloop van het debat dat het wat hem betreft ‘alles of niks is’ over de uitvoering van het crisispakket van de sector. Delen wel en delen niet van het plan is voor hem geen optie. Ook vertegenwoordigers van de zuivelsector reageerden dat er eerst goed gesproken moet worden over de vervolgstappen, nu Adema zo klip en klaar heeft voorgelegd nu niet naar Brussel te gaan.

Reacties

 1. Wat nou krimpen de sector melkveehouderij krimpt al met een rotgang nog even door plagen en het is opgelost met 10 % afroming ook nog op rechten en o uitgegeven rechten komt het vanzelf goed.

 2. Zoals deze week naar voren kwam is Brussel eigenlijk een synoniem voor Timmermans en zijn rechterhand Samson. Waar kennen we die ook nog van juist het gelieg indertijd als leider van Greenpeace over de brentspar.
  Hij heeft toen alle geloofwaardigheid verloren en heeft nu blijkbaar de eu commissie verkeerde informatie gegeven over de derogatie wensen in nederland..
  Zo blijkt maar weer 1 verkeerd persoon met activistisch ( verleden) op de verkeerde plek kan veel schade berokkenen.
  Vooral omdat we ook nog een regering hebben die bijna net zo denkt omdat hen dat goed uitkomt, die wil natuurlijk niet terug naar Brussel omdat dan de waarheid uitkomt

 3. Zoals deze week naar voren kwam is Brussel eigenlijk een synoniem voor Timmermans en zijn rechterhand Samson. Waar kennen we die ook nog van juist het gelieg indertijd als leider van Greenpeace over de brentspar.
  Hij heeft toen alle geloofwaardigheid verloren en heet nu blijkbaar de eu commissie verkeerde informatie gegeven over de derogatie wensen in nederland..
  Zo blijkt maar weer 1 verkeerd persoon met activistisch ( verleden) op de verkeerde plek kan veel schade berokkenen.
  Vooral omdat we ook nog een regering hebben die bijna net zo denkt omdat hen dat goed uitkomt, die wil natuurlijk niet terug naar Brussel omdat dan de waarheid uitkomt

 4. Weg met deze minister van afbraak van de landbouw hij draagt uit niets meer te willen doen in plaats van naar Brussel gaan en met echte eerlijke cijfers met de vuist op tafel te slaan en te vechten voor Nederlandse belangen. Hij legt zich liever snel neer bij vergaande krimp en dat was toch AL DE BEDOELING. Zo zie je hoe dit is gespeeld: welbewust de zaak verzieken en dat is het dan… zijn die boeren nou nog niet weg???

Beheer
WP Admin