Premium
Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, tijdens het commissiedebat over het mestbeleid, donderdag 25 april. – Foto: ANP AlgemeenAchtergrond

Adema aan de slag met mestplan – zonder onderhandeling over derogatie

Reacties

 1. Bennie laat weer zien waarom we met LTO hoe dan ook te grazen worden genomen, eerst krimpen zonder 1 geldige reden en pas daarna weer praten met Brussel. Zo donderen we vast en zeker in het moeras. En WAAROM WAAROM komt LTO op dit moment met een eigen krimp plan ??? Je weer vooraf hoe het gaat, de krimp wordt eruit gepakt, de derogatie is weg en blijft weg. Stom stom stom.

 2. Bennie snap je wel waarom derogatie bedoelt was? Die veestapel verkleining om strax derogatie terug te krijgen. Wat heb ik aan derogatie zonder vee? Als er nog 600.000 ha wordt onttrokken aan landbouw met alle plannen. Krijgen we dan halvering op halvering? Dan koop elke veehouder riant uit en ga alles maar importeren. Voor die paar miljard kg melk tegen die tijd stop er gewoon helemaal mee en importeer het maar uit china

 3. Er hoeft niet afgeroomd te worden op handel tussen boeren. Op het moment dat er landbouwgrond ontrokken wordt aan de landbouw en deze herbestemd naar natuur of woning wordt zullen er ook rechten doorgehaald moeten worden. Een taak voor de verwerver van de grond om deze her te bestemmen. Boeren hoeven niet op kosten gejaagd te worden en bedrijven hoeven ook niet waardeloos gemaakt te worden. Een taak voor de partijen die nog wel aan tafel zitten bij Adema.

 4. het is toch verschrikkelijk hoe je die Thom van Campen uit zijn nek hoort ***len, dat kan toch niet dat die de VVD over landbouw het woord laat voeren.deze reactie is automatisch gemodereerd

 5. Kijk eens door de bril van Brussel. Als Nederland, ook met derogatie, zoveel mest heeft dat pluimveemest verbrand moet worden, varkensmest geëxporteerd of verwerkt moet worden, de mestafzetkosten zo hoog zijn dat bijna een politiestaat nodig is om mestfraude te voorkomen dan is in Nederland de mestdruk te hoog.
  Brussel eist dat hoe dan ook de mestdruk omlaag gaat. Door afschaffing van derogatie wordt opzettelijk een crisis veroorzaakt om Nederland te dwingen de veestapel in te krimpen. Wetenschappelijke rapporten waaruit blijkt dat derogatie niet schadelijk is voor het grondwater veranderen hier niets aan. Pas als de veestapel voldoende ingekrompen is kan mogelijk weer gepraat worden over een nieuwe derogatie.
  ————
  CDA, VVD, NSC, LTO, NAJK, NZO en Natuurweide zien deze werkelijkheid onder ogen en proberen beleid te maken om de pijn zoveel mogelijk te verzachten.
  De kwakzalvers zoals BBB, PVV, NMV, FDF en Agractie maken de boeren wijs dat inkrimping van de veestapel niet nodig is en laten de boeren ondertussen creperen.
  ———
  In het gunstigste geval kan met Brussel een afspraak worden gemaakt over een tijdelijke derogatie om de huidige crisis te bezweren en om Nederland een paar jaar de tijd te geven voor inkrimping. LTO pleit hier ook voor. Er zijn signalen vanuit Brussel dat er ergens over te praten valt. Maar dat zal alleen in relatie zijn tot een inkrimpingsplan wat keihard gegarandeerd moet zijn.

  1. beste bennie, als ik door de bril van brussel kijk, zie ik een gezonde sector kapot gaan door de starheid van overheden.. met alle respect naar iedereen toe.

  2. Bij Bennie is het altijd het zelfde, wat de Lto ,Cda ,Friesland Campina ook zegt die hebben volgens Bennie altijd gelijk. Maar kijk is hoe het met die organisaties gaat . De ene zit nog met 5 zetels in de kamer , de andere kan geen winst meer maken,en de andere verliest alleen maar leden en is te arrogant om met andere organisaties samen te werken .Die Bennie kwakzalvers noemt. Maar zoals altijd zit Bennie er weer langs

  3. bennie lid van lto en cu zeker ???
   Dan bent u mede verantwoordelijk voor het moet willig kapot maken van boeren bedrijven en gezinnen
   Wil je dat op je geweten hebben
   alle boeren lidmaatschap opzeggen
   Vroeger wisten ze wel raad met verraders in de gelederen

  1. Na afwijzing van het voorstel van LTO door Adema, moet het bij de LTO nu toch ook duidelijk zijn dat praten en onderhandelen met Adema zinloos is en het werkelijke doel van Adema het fors inkrimpen van de veestapel is in plaats van het oplossen van het door de overheid gecreëerde mestprobleem.

 6. het hele circus gaat geheel niet meer over het milieu. het is gewoon de veestapel verkleinen( minder vlees eten) en verdergaan met denigreren, om het d 66 beleid, wat je in je hooft had te verwezenlijken. om geen gezichtsverlies te lijden..

 7. Het gaat net zoals het stikstof, ze beginnen er in te geloven dat we een probleem hebben. Terwijl er geen oplossing komt maar die wel zo simpel kan zijn.

 8. Het demissionaire kabinet heeft weer een nieuwe truc bedacht om het volk te schofferen . Op voorhand zeggen dat ze een met een democratische meerderheid aangenomen motie niet gaan uitvoeren.
  Je vraagt je af wat de leden van de regering is beloofd om Nederland echt helemaal kapot te maken…

Beheer
WP Admin