De spanning rondom het landbouwbeleid neemt toe, met minister Adema die worstelt met Brusselse onderhandelingen terwijl hij zoekt naar maatregelen om de sector te ontzien. - Foto: Matthijs Verhagen DiversenCommentaar

‘Soms klinkt ‘gewoon’ te makkelijk’

Af en toe komt ook goed nieuws voorbij in de landbouwsector, ondanks de groeiende spanningen over het veehouderijbeleid en politieke onzekerheden.

De spanning over het veehouderijbeleid loopt op. Demissionair landbouwminister Piet Adema heeft de hoop op derogatie min of meer opgegeven en laat geen mogelijkheid onbenut om te vertellen hoe moeilijk dit verhaal in Brussel is. Tegelijk doet hij zijn stinkende best om de gevolgen voor de sector te temperen. Komt er weer een nieuwe opkoopregeling, met als doel de mestproductie te verminderen? Komt er een veebezettingsnorm?

Lees meer over mest

Opkoopregeling

Opmerkelijk was de afwijzende reactie vanuit de formerende partijen, inclusief BBB, op de hulplijnen die Adema probeert te creëren. Normaliter houdt die partij niet van afwachten maar van doorpakken, maar nu was Caroline van der Plas heel duidelijk not amused over een mogelijke nieuwe opkoopregeling terwijl de formatie nog loopt. Afwachten zou in dit geval beter zijn. Maar hoe lang moeten we nog wachten op dat nieuwe kabinet? En kan de sector het hebben als het hele mestbeleid controversieel verklaard wordt? Van der Plas heeft gelijk dat je alle mogelijkheden moet benutten om die derogatie toch binnen te slepen. En, zoals eerder vastgesteld, juist in deze tijd is in Brussel meer mogelijk dan voorheen. Maar het klinkt wel wat erg makkelijk zoals zij zegt dat we ’gewoon’ te bang zijn, en ’gewoon’ harder moeten onderhandelen.

Stimuleringsregeling jonge boeren open

Gelukkig is er af en toe ook beter nieuws te melden. Zo gaat in juni de nieuwe subsidieregeling voor jonge boeren open. Dat is een heel mooie stimuleringsregeling die bedrijfsovernames vlot kan trekken. Het gaat om flinke bedragen. Hier wordt gewerkt aan perspectief en dat is nodig, want ook in deze tijden zijn er genoeg ondernemers die mogelijkheden zien voor hun bedrijf. Ook jonge ondernemers. Opvallend is de verschuiving in leeftijd van ondernemers in de sector die blijkt uit CBS-cijfers. De vergrijzing neemt weliswaar toe, maar tegelijk stijgt ook het aandeel jonge ondernemers.

Diezelfde CBS-cijfers laten ook zien hoe snel de aantallen bedrijven afnemen. Daar schrik je van. Een kwart minder in tien jaar tijd. Opkoopregelingen hebben hier ongetwijfeld aan bijgedragen, maar het bewijst ook hoe diezelfde trend die al vele jaren gaande is, nog steeds niet aan kracht heeft ingeboet. De uitstroom uit de landbouw gaat door. Juist daarom is zo’n stimuleringsregeling voor jonge boeren zo’n goede zaak.

Kracht van Nederlandse agrarische ondernemers

Want hoe dan ook blijft er toekomst voor landbouw in Nederland. De internationaal opererende agro-industrieel Alexander van der Lely wist onlangs mooi te verwoorden waar de kracht ligt van Nederlandse agrarische ondernemers. Die zit in andere dingen dan schaalgrootte en productievermogen. ‘In het buitenland is het vaak massa is kassa, alles efficiënt en van alles heel veel. Wij doen het in Nederland breder en proberen problemen op te lossen met creativiteit en in goede communicatie met de omgeving.’ Mooi, zo’n positief geluid. Dat geeft vertrouwen, ook in onzekere politieke tijden.

Beheer
WP Admin