Quarantaine opfokzeugen cruciaal bij PRRS-aanpak
Bij de aanpak van PRRS speelt een goede quarantaine- en adaptatieperiode een cruciale rol als succesfactor. Diergezondheidszorg Vlaanderen heeft enkele tips en trucs gepubliceerd die varkensgezondheidsexperts Wouter Deley en Hedwig Knockaert aanreiken.
De meeste Belgische varkensbedrijven hebben te maken met PRRS en passen vaccinatie toe. Vaak komen aangevoerde gelten van bedrijven die ook PRRS-positief zijn. Sommige van deze gelten zijn gevaccineerd, terwijl andere niet. Wouter Deley, senior dierenarts en gezondheidsmanager bij Hypor, adviseert om de PRRS-status van het bedrijf van herkomst te controleren. Dit zorgt ervoor dat je de situatie op je eigen bedrijf goed kunt vergelijken. Een goede quarantaine is essentieel om een stabiele situatie te creëren.
Ideale duur van quarantaine
Deley en Knockaert adviseren dat de quarantaine, bestaande uit een isolatie- en een adaptatiefase, idealiter 12 weken duurt. Diergezondheidszorg Vlaanderen biedt een voorbeeld van zo’n quarantaineperiode.
Advies voor de aankoop van gelten
Knockaert moedigt varkenshouders aan om het aantal momenten van geltenaankoop te beperken en tegelijkertijd meerdere leeftijdsgroepen aan te schaffen. Het advies luidt om gelten enkel van één fokker aan te voeren, waarvan je de gezondheidsstatus kent. Bij aankomst op het bedrijf en voor de introductie in de zeugenstapel, screen je de dieren op ziekteverwekkers.
De varkensdierenarts benadrukt het belang van een strikte scheiding tussen de quarantainestal en de rest van het bedrijf. Bezoek de quarantainestal uitsluitend aan het einde van de dag.
Een quarantaine stal onder het zelfde dak als de rest van je varkens maar met een aparte ingang etc is af te raden omdat ik uit eigen ervaring weet dat het niet werkt. Een quarantaine station moet een eind van het bedrijf dat je probeert te beschermen af staan! Als dat niet kan probeer de gelten te kopen bij iemand die wel een quarantaine station op afstand heeft. Een quarantaine station op afstand (400- 500 meter)weet ik uit eigen ervaring is veel extra werk. Vooral als op de quarantaine locatie de gelten al worden aangedekt en ook nog achter de verklikkers in de vorm van slachtzeugen of vleesvarkens aangekeken moet worden. Bloedonderzoek op het fokbedrijf is een te overwegen optie zodat je in ieder geval weet dat de varkens negatief zijn voor ze op transport gaan.