Mars richt samen met FrieslandCampina het Sustainable Dairy Development Program op. Binnen dit programma, bij FrieslandCampina bekend en onderdeel van de Ontwikkelgroep, worden leden-melkveebedrijven op papier gekoppeld aan de levering van zuivel aan Mars. – Foto: Peter Roek RundveeNieuws

FrieslandCampina helpt Mars bij verduurzamen zuivel

Mars werkt onder meer met FrieslandCampina aan het terugdringen van de CO2-uitstoot van melk. Doel is om de CO2-uistoot in 2030 met 50% te hebben gereduceerd.

Voedingsbedrijf Mars steekt komende drie jaar $47 miljoen (€44 miljoen) in de verduurzaming van verwerkte zuivelgrondstoffen. Zo werkt het bedrijf binnen het programma Moo’ving Dairy Forward met zuivelondernemingen wereldwijd aan het verkleinen van de CO2-voetafdruk van melk. Een van de samenwerkingspartners is FrieslandCampina. Wereldwijd leveren meer dan 200.000 koeien en 1.000 melkveebedrijven zuivel voor merken van Mars als M&M’s en Snickers.

Mars richt samen met FrieslandCampina het Sustainable Dairy Development Program op. Binnen dit programma, bij FrieslandCampina bekend en onderdeel van de Ontwikkelgroep, worden leden-melkveebedrijven op papier gekoppeld aan de levering van zuivel aan Mars. Volgens een woordvoerder van FrieslandCampina is geen sprake van een nieuwe bijzondere melkstroom. Bij de Ontwikkelgroep is sprake van melkverwaarding op basis van het zogenoemde mass balance-principe. Leden weten niet aan welke afnemer ze op papier zijn gekoppeld en klanten weten niet wie in hun groep zitten.

Doelstelling: 600 bedrijven in Ontwikkelgroep

Deelnemers aan de Ontwikkelgroep tekenen in eerste instantie een contract voor twee jaar (2024 en 2025). Daarna wordt het contract elk jaar stilzwijgend verlengd tot eind 2030. De Ontwikkelgroep dient als platform om nieuwe praktijken en innovatieve technologieën te verfijnen en op te schalen. Doel is dat uiteindelijk alle leden binnen de coöperatie van de nieuwe technologieën kunnen gebruikmaken. In de opstartfase ligt de focus op maatregelen die de broeikasgasuitstoot verminderen. In de toekomst kunnen daar ook biodiversiteitsmaatregelen aan toegevoegd worden.

Leden-melkveehouders van de coöperatie hebben tot 15 mei dit jaar om zich voor de Ontwikkelgroep aan te melden. De zuivelonderneming tekent daarbij aan dat het van belang is dat deelnemers de intentie hebben om tot aan 2030 onderdeel van de Ontwikkelgroep te zijn, zodat de afnemer waar zij aan gekoppeld zijn de CO2-reductie langdurig kunnen claimen. FrieslandCampina verwacht de doelstelling van 600 bedrijven in de Ontwikkelgroep te halen.

Geen uitspraken vanwege concurrentieoverwegingen

Wat betreft de waarde van de samenwerking met Mars doet de zuivelonderneming uit concurrentieoverwegingen geen uitspraken. Wel meldt FrieslandCampina dat deelnemers aan de Ontwikkelgroep in 2024 een vast startbedrag van €250 ontvangen. Daarnaast krijgen ze voor elke gevoerde kilo van de methaanremmer Bovaer €25. Deze bedragen worden elk jaar herzien.

Mars heeft de ambitie om zijn CO2-uitstoot in 2030 met 50% te hebben teruggebracht ten opzichte van 2015. Zuivel levert de op een na grootste bijdrage aan de CO2-voetafdruk van de snackactiviteiten van Mars. Verder zijn grondstoffen verantwoordelijk voor meer dan 70% van de totale broeikasgasemissies van de onderneming.

Naast de samenwerking met FrieslandCampina werkt Mars ook samen met andere grote zuivelondernemingen als het Duitse DMK en het Nieuw-Zeelandse Fonterra. Zo vinden in samenwerking met DMK vijf jaar durende proefprojecten plaats op drie melkveebedrijven om de CO2-uitstoot van de bedrijven naar netto nul te krijgen. Met Fonterra en de producent van zeewiersupplement Seafeed, Seaforrest, loopt een proef om met behulp van het supplement de methaanuitstoot van koeien te reduceren.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin