Bestrijding van aardappelopslag in suikerbieten. Aardappelopslag in bieten is niet volvelds te bestrijden. Aanvullende behandeling met glyfosaat is nodig. – Foto: Koos van der Spek AkkerbouwNieuws

Aardappelopslag alleen in graan en mais volvelds te bestrijden

Een pottenproef van HLB, gefinancierd door BO Akkerbouw, toont aan dat door100% loofdoding van aardappelopslag bovengronds het aardappelcysteaaltje zich ondergronds niet kan vermeerderen.

Als 100% loofdoding van aardappelopslag bovengronds lukt, kan het aardappelcysteaaltje zich ondergronds niet vermeerderen. Dat blijkt uit een pottenproef uitgevoerd door kennisinstelling HLB, op verzoek van Plan van Aanpak AM en gefinancierd door BO Akkerbouw.

Door zachte winters neemt het probleem van aardappelopslag toe. Opslag zorgt niet alleen voor opbrengstverlies in de volggewassen, maar is ook een waardplant voor onder andere ziekten zoals phytophthora en aardappelmoeheid (AM). Voor effectieve bestrijding is het belangrijk dat aardappelopslag zowel bovengronds als ondergronds wordt bestreden.

Het onderzoek is uitgevoerd in de gewassen uien, granen, mais en bieten. HLB testte het effect van vijftien gewasbeschermingsmiddelen op blad, stengels en wortels van de aardappelopslag. De geteste middelencombinaties en doseringen zijn net als die in de praktijk gangbaar zijn. Na vier maanden is beoordeeld hoe goed de loofdoding was gelukt en gemeten hoeveel aardappelcysteaaltjes er in de grond zaten.

In uien en suikerbieten glyfosaat nodig

Een belangrijke conclusie is dat in granen en mais met een volveldstoepassing 100% loofdoding van de aardappelopslag mogelijk is. In granen kan dat met 0,6 liter Starane Top per hectare of met een mix van 0,45 liter Starane Top en 1 liter Tapir per hectare. De combinatie Starane Top met Pixxaro gaf geen volledige loofdoding.

In mais zorgt het middel Calaris voor een volledige doding van de aardappelopslag. Calaris kent echter de beperking dat het maar één keer per drie jaar op een perceel ingezet mag worden. Het middel Callisto doodde slechts de helft van het loof en stopt de vorming van dochterknollen zelfs bij volledige loofdoding niet.

In uien geeft een dosering van 0,3 liter Starane Top maar 83% loofdoding. Ook in suikerbieten geven gangbare LDS-mixen geen 100% loofdoding. In deze gewassen zijn aanvullende maatregelen met glyfosaat nodig om aaltjesvermeerdering te voorkomen.

Niet alle toegelaten middelen zijn getoetst, zodat mogelijk ook andere middelen of combinaties aardappelopslag kunnen bestrijden.

 Klikbare Afbeelding


Grasdag Banner

 


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin