Megadrone VTol Agrobee 200 op Agrishow 2024 in Brazilië. Luchtvaartingenieurs hebben deze megadrone in vier maanden tijd ontwikkeld. – Foto’s: Daniel Azevedo MechanisatieNieuws

Agrishow 2024: megadrone, veldrobots en autonome vrachtwagen

Op Agrishow 2024, een beurs voor landbouwtechnologie in Brazilië, zag Boerderij begin mei een megadrone voor de landbouw, een multifunctionele autonome vrachtwagen voor het laden en lossen van granen en veldrobots die een complete boerderij in Brazilië bemannen.

Op Agrishow 2024, een van de grootste beurzen ter wereld voor landbouwtechnologie, zag TREKKER veel nieuws over slimme systemen, zoals megadrone VTol Agrobee 200 en veldrobots Solix Ag Robotics die een complete Braziliaanse boerderij bemannen. De Braziliaanse machinefabrikant Grunner presenteerde de ADS Multi, een prototype van een nieuwe multifunctionele autonome vrachtwagen.

Megadrone met laadvermogen van 200 kg

In vier maanden tijd ontwikkelden luchtvaartingenieurs van Agrobee de VTol Agrobee 200-megadrone. De VTol Agrobee 200 heeft een laadvermogen van 200 kg en kan bijna 1,5 uur achtereen vliegen. Dat is langer dan andere landbouwdrones, die maximaal 25 tot 30 minuten in de lucht kunnen blijven. De megadrone maakt gebruikt van een kleine flexibele motor die loopt op ethanol, diesel of benzine. Deze motor drijft een batterij aan die de langere vluchttijd mogelijk maakt.

De fabrikant is bezig met de ontwikkeling van de Agrobee 100 en Agrobee 900 met een capaciteit van respectievelijk 100 en 900 liter. “Met de Agrobee 200 spuit je 380 hectare per dag, omdat je 24/7 kunt werken met slechts 5 minuten tankpauzes,” zegt Marco Minerbo, mede-eigenaar van Agrobee.

Alleen al op Agrishow 2024 heeft Agrobee 50 megadrones verkocht. De Agrobee 200 is verkrijgbaar vanaf €280.000.

Boerderij volledig bemand door Solix Ag Robotics

De Amerikaanse software- en AI-fabrikant Solinftec maakte op Agrishow 2024 melding van de eerste boerderij in Brazilië, Baumgart Group, die volledig bemand wordt door robots voor gewasbescherming. Baumgart teelt op 10.000 hectare in Rio Verde, 420 km van hoofdstad Brasilia, vooral sojabonen en mais.

De Solix Ag Robotics fungeert als een ‘schildwacht’ in het veld, waarbij kunstmatige intelligentie (AI) wordt gebruikt om percelen 24/7 te monitoren.
De Solix Ag Robotics fungeert als een ‘schildwacht’ in het veld, waarbij kunstmatige intelligentie (AI) wordt gebruikt om percelen 24/7 te monitoren.

Emerson Crepaldi, operationeel directeur van Solinftec voor Zuid-Amerika, vertelt dat Baumgart de nieuwste versies van Solix Ag Robotics al in een eerder stadium heeft getest in insecten- en onkruidbeheer. De tests met de Solix-veldrobots hebben gemiddeld 10 zakken meer sojabonen per hectare opgeleverd in vergelijking met naburige gebieden met dezelfde input (zaden, meststoffen en middelen) en klimatologische omstandigheden.

Solix Ag Robotics fungeert als een ‘schildwacht’ in het veld, waarbij kunstmatige intelligentie (AI) wordt gebruikt om percelen 24/7 te monitoren. De robot werkt met Integrated Pest Management (IPM), een methode om plaagdieren aan te pakken en verminderde volgens Solinftec het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen met 90%. De prijs van een Solix Ag Robotics ligt rond €64.000.

Autonome multifunctionele vrachtwagen

De Braziliaanse machinefabrikant Grunner heeft een prototype van een nieuwe multifunctionele autonome vrachtwagen voor de graanteelt gepresenteerd. De ADS Multi beschikt over een ethanolmotor. Mercedes-Benz-trucks en het ADS Smart Machine-automatiseringssysteem willen met deze autonome vrachtwagen de tijd voor laden en lossen verminderen. De multifunctionele vrachtwagen voert bodemcorrecties, bemestingen en graantransporten uit.

De multifunctionele vrachtwagen ADS Multi voert bodemcorrecties, bemestingen en graantransporten uit.
De multifunctionele vrachtwagen ADS Multi voert bodemcorrecties, bemestingen en graantransporten uit.

De ADS Multi heeft een laadvermogen van 30 ton en werkt autonoom met een hoge snelheid, waardoor je in minder tijd meer kunt produceren tegen lagere kosten, aldus Grunner. Bovendien beschikt de ADS Multi over een weegschaal met laadcellen waarmee je in realtime de hoeveelheid granen, meststoffen en correcties kunt aflezen. De autonome multifunctionele vrachtwagen is leverbaar vanaf 2025.

Meer artikelen over precisielandbouw lezen? Bekijk de themapagina de themapagina 'Precisielandbouw - Perfectioneer je teelt op basis van data'.
Beheer
WP Admin