Foto: Fonterra RundveeNieuws

Fonterra wil uit consumentenzuivel stappen

De Nieuw-Zeelandse zuivelgigant Fonterra overweegt volledig uit consumentenzuivel te stappen. De focus zou daarmee volledig komen te liggen op de productie van hoogwaardige zuivelingrediënten voor voedingsmiddelenbedrijven en het foodservice-kanaal.

De zuivelonderneming overweegt de verkoop van alle consumentenactiviteiten wereldwijd, dus ook op de thuismarkt in Nieuw-Zeeland. Ook een gedeeltelijke verkoop behoort tot de mogelijkheden. Samen waren deze activiteiten in de eerste helft van het huidige boekjaar in milksolids (gecombineerd vet en eiwit) goed voor 15% van de melkaanvoer en ongeveer 19% van de operationele winst.

Het is een opvallende en ingrijpende stap die volgt op een strategische evaluatie van de kernactiviteiten. Coöperatievoorzitter Peter McBride spreekt van een belangrijke stap voor de coöperatie die op de lange termijn moet leiden tot een sterk rendement voor de leden-melkveehouders.

Focus op ingrediënten en foodservice

CEO Miles Hurrell geeft aan dat de zuivelonderneming zich met deze stap volledig kan concentreren op de kernactiviteiten op het gebied van zuivelingrediënten en foodservice. Een consumententak is volgens hem niet vereist om de kerntaak van Fonterra, het collecteren, verwerken en verkopen van melk, te vervullen. Dat betekent volgens hem niet dat betreffend bedrijfsonderdeel niet goed draait. Ook ziet hij ruimte voor groei. Toch denkt hij dat het beter is om met de verkoop van de consumententak en aanverwante activiteiten kapitaal vrij te maken. Een geldsom die Fonterra kan gebruiken om de schuldenlast verder te verlagen, te investeren en uit te keren aan de aandeelhouders.

Een mogelijke verkoop zou minimaal 12 tot 18 maanden in beslag nemen. Gezien de omvang van deze desinvestering worden ook de aandeelhouders geraadpleegd. Een aantal partijen zou ongevraagd al interesse hebben getoond om delen van de consumententak over te nemen.

Marktanalisten verwachten dat de verkoop aan private equity bedrijven als CVC, KKR of Blackstone zo’n €2,25 miljard zal opbrengen.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin