Aantasting van uienblad door trips. Speciale insectenlijm kan de akkerbouw helpen bij het bestrijden van plaaginsecten. – Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Wetenschappers ontwikkelen lijm tegen plaaginsecten

Wageningse en Leidse onderzoekers hebben een plakkerige substantie ontwikkeld, die gewassen beschermt tegen plaaginsecten zoals tripsen.

In een zoektocht naar alternatieven voor chemische gewasbescherming, lieten wetenschappers van de Wageningen UR en Universiteit Leiden zich inspireren door de natuur, meldt Wageningen UR. Ze ontwikkelden een plakkerige substantie die insecten bestrijdt.

Dit naar het voorbeeld van de vleesetende zonnedauw, die klierhaartjes heeft die een kleverige stof uitscheiden en zo insecten vangen. “Die stof wilden we namaken om onze planten en gewassen op een natuurlijke manier te beschermen”, vertelt Thomas Kodger, Universitair hoofddocent Physical Chemistry and Soft Matter bij Wageningen UR.

Onderzoek lijm tegen plaaginsecten gericht op tripsen

De onderzoekers richtten zich bij hun methode op een veelvoorkomend plaaginsect in de akkerbouw: de trips. Ze maakten van rijstolie-afval een plakkerige stof door er lucht overheen te blazen en de stof daarna te vermalen tot kleine deeltjes in een soort blender. Daardoor ontstaan bolletjes van ongeveer een millimeter doorsnee die even plakkerig zijn als ducttape. Die bolletjes zijn ongeveer net zo groot als de trips.

Door tripsen op deze manier weg te vangen, zijn gewassen minder vatbaar voor infecties met schimmels, melden de onderzoekers, die hun bevindingen publiceerden in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS. Naast tripsen kunnen mogelijk ook andere insecten op deze manier worden bestreden, zoals de Suzuki-fruitvlieg in de kersenteelt. Omdat de druppels erg klein zijn, zijn ze niet schadelijk voor andere nuttige insecten zoals bijen en hommels.

Terugdringen chemische bestrijding

De insectenlijm heeft niet alleen als voordeel dat het kan bijdragen aan de terugdringing van chemische bestrijding, ook zullen insecten nauwelijks resistentie ontwikkelen tegen de methode, verwacht Kodger. “Insecten zijn al geëvolueerd dat ze niet snel blijven plakken aan iets, bijvoorbeeld door haartjes en een hobbelige oppervlak”, legt hij uit. “Een van de weinige manieren waarop ze nu nog kunnen ontsnappen aan deze plakkerige val, is door hun hele lichaam te vergroten.”

De substantie kan op dezelfde manier worden gespoten als andere middelen in de akkerbouw. Na het spuiten blijft het drie maanden op de bladeren zitten. Mogelijk blijven er resten achter op gewassen, maar schadelijk voor de gezondheid is dit niet. De onderzoekers bekijken nog of en in welke mate de insectenlijm de bodem belast.

LEES MEER ARTIKELEN OVER GEWASBESCHERMING

 

Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

Je moet een account hebben om te reageren

Voordelen van een account:

Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.

Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.