Het proceswater wordt deels hergebruikt om na het spoelen van de putten een laagje water in het mestkanaal te laten lopen. – Foto: Peter Roek. VarkensNieuws

Stagnatie in ontwikkeling van het varkenstoilet

De emissiemetingen van het Total Circulair Farmconcept (TCF) kunnen nog niet van start. De Technische Adviespool (TAP) van RVO heeft nog geen advies afgegeven, onder meer over het meetprotocol. Het is dus nog wachten op een proefstalstatus, vertelt Jos van den Langenberg. Hij is directeur van het bedrijf Kamplan, dat TCF ontwikkelde.

TCF is een van de geselecteerde technieken die binnen de versnellingsaanpak emissiearme landbouw met voorrang wordt getest en praktijkrijp gemaakt. In het tweede kwartaal van dit jaar wil men starten met het meten en de verdere uitvoering van deze projecten. Desondanks is er nog geen groen licht. Volgens Van den Langenberg vraagt de juridische borging van het project veel tijd. De overheid wil geen risico nemen.

Meer gebruikers

De varkenshouders Rik en Peter van den Brand in Hoeven en William Meulendijks in Deurne werken met TCF. De verwachting is dat een derde gebruiker in Oss spoedig kan gaan bouwen. Bovendien wordt het bedrijf van een buurman ook aangesloten op de TCF-techniek van Meulendijks. Deze varkenshouder maakt deel uit van Innovatiepark de Vlier.

Met TCF valt de mest in een kanaal waar 20 centimeter proceswater in staat. Zodra emissies ontstaan wordt het kanaal gespoeld, vergelijkbaar met een toilet. De mest wordt vervolgens verder be- en verwerkt, tot een dikke fractie en concentraat. In dat laatste zit nauwelijks nog stikstof en fosfaat, maar vooral kali.


Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin