Foto: Michel Zoeter PluimveeOpinie

‘Vleesmarkt regionaal gericht’

De wereldwijde vraag naar pluimveevlees groeit jaarlijks gemiddeld met 2,5 tot 3%. In de afgelopen jaren was de groei duidelijk minder hoog, maar bleef toch boven 1%.

Die groeivertraging was een gevolg van de wereldwijd hoge inflatie, die vooral de mensen met de laagste inkomens trof. Dat zijn de grootste afnemers van kip. In 2024 is de weg omhoog weer duidelijk ingeslagen. Rabobank voorziet voor dit jaar namelijk een internationale vraaggroei van krap 2%.

Consumptie kip groeit sterk

De consumptie van kip zal tot 2032 met 15% groeien, verwacht de FAO. Dan dekt pluimveevlees 40% van alle vleesconsumptie. Let wel, dat is op internationale schaal. De markt is juist regionaal gericht. Er wordt relatief weinig kip tussen de regio’s verhandeld. En wat verhandeld wordt, is meest bulk, het absolute minimum in kwaliteit en prijs. Die handel zet prijzen in het topsegment van de markten onder druk.

Vanuit dat perspectief is de keus voor hogere segmenten verstandig. Kijk naar wat gebeurt. Hele kip is in West-Europa bijna niet meer te slijten. Producten met een plus op dierwelzijn, lagere emissies, meer bewerkingen en bereidingen tot aan kant-en-klaarmaaltijden toe, en gemak. Dat zijn de zaken waar de consument – of de retail – voor wil betalen, waar marge is te maken.

‘Er is een snelle consolidatie gaande in de slacht- en verwerkingssector’

Het is dan ook niet vreemd dat er een snelle consolidatie gaande is in de slacht- en verwerkingssector. Kijk naar wat Plukon alleen al in het laatste jaar deed: overnames in Polen, Spanje en Denemarken. Het neemt juist bedrijven over met regionaal sterke merken.

In de VS is de consolidatie al een slag verder. Daar hebben Tyson Foods en Pilgrims Pride samen meer dan de helft van de pluimveevleesmarkt in handen. Dat betekent dat ze de markt domineren. In Europa hebben de grootste vijf samen ongeveer een derde van het aantal slachtingen. Die zijn nog te klein om een markt naar hun hand te kunnen zetten. Maar dat punt komt sneller nabij dan menigeen denkt. Met EW Group en De Heus als aandeelhouders is Plukon zeker kanshebber voor zo’n dominante plek.

Beheer
WP Admin