Rick Bolder, 22 jaar oud, is een toegewijde jonge boer die samen met zijn vader een melkveebedrijf runt en studeert aan de Aeres Hogeschool voor agrarisch ondernemerschap. – Foto’s: Jan Willem Schouten BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Rick: ‘Tegenvallers wil ik op kunnen vangen, want het zijn onzekere tijden’

Opvolger Rick Bolder (22), aanstaand eigenaar van een melkveebedrijf, streeft naar modernisering en een stabiele toekomst ondanks onzekere tijden.

In Nieuw-Dijk (Gld.) staat Rick Bolder, een jonge en ambitieuze agrariër, op het punt om het familiebedrijf over te nemen. Ondanks dat hij veel van zijn vader heeft geleerd en zij vaak dezelfde visie delen, ziet Rick ruimte voor modernisering. Hij wil efficiënter werken door het implementeren van protocollen en het gebruik van robots. Ook is hij zich bewust van de huidige onzekerheden in de landbouwsector en bereidt hij zich voor om mogelijke tegenslagen op te vangen. Ricks toekomstvisie omvat niet alleen het voortzetten van de familietraditie, maar ook het versterken van het bedrijf tegen economische schommelingen.

Lees verder onder de foto’s

Als ik het bedrijf overneem, verander ik…

“Mijn vader en ik zitten vaak op dezelfde lijn, veel veranderen wil ik niet. Wel wil ik graag met protocollen en vaste maaidata werken om meer eiwit van eigen land te halen.”

Sinds er robots zijn, is het werk voor Rick z'n vader beter te doen. Zelf vindt hij het ook wel fijn dat ze op robots zijn overgestapt, want drie uur melken is best lang.
Sinds er robots zijn, is het werk voor Rick z’n vader beter te doen. Zelf vindt hij het ook wel fijn dat ze op robots zijn overgestapt, want drie uur melken is best lang.
Mijn grote voorbeeld is…

“Mijn vader van wie ik van jongs af aan alles leer. We runnen het bedrijf samen. Hij vindt het fijn dat ik het graag wil overnemen en dat we samen een toekomstvisie op het bedrijf hebben. Toen mijn vader vijftien was, werd mijn opa ziek. Vanaf dat moment stond mijn vader in de melkput, hij mocht na het melken op school komen. Mijn vader heeft altijd hard moeten werken, mijn opa overleed toen ik acht maanden was. Sinds we robots hebben, is de hoeveelheid werk voor hem beter te doen. Zelf vind ook wel fijn dat we op robots zijn overgestapt, drie uur melken is best lang.”

Het mooiste werk vind ik…

“Het mooiste aan het boerenleven is dat je iedere dag wat anders doet. Ik hou van het werken met koeien, maar ik ben ook wel een machineman. Ik zit graag op de trekker en ben best technisch. Als iets kapot is, repareren we het zelf. Koeien, trekkerwerk en onderhoud van de machines, dat vind ik leuk.”

Rick houdt van het werken met koeien, maar hij is ook wel een machineman. Hij zit graag op de trekker en is best technisch.
Rick houdt van het werken met koeien, maar hij is ook wel een machineman. Hij zit graag op de trekker en is best technisch.
Ik heb een hekel aan…

“Zand van de kuil halen en kalverhokken uitmesten.” 

‘Ik wil niet slecht slapen omdat ik bang ben dat ik iets niet kan betalen’

Als ik een miljoen win in de loterij dan…

“Het bedrijf is modern en we hebben veel onderhoud gepleegd. Toch zou ik nog investeren in het bedrijf. Ik zou er grond bijkopen voor de mestafzet en ik zou sparen. Daarmee kun je eventuele tegenvallers opvangen, want het zijn onzekere tijden. Ik wil niet slecht slapen omdat ik bang ben dat ik iets niet kan betalen.”

In zijn vrije tijd geniet Rick vooral van terrasbezoekjes met vrienden en familie, ondanks een druk schema met school en beperkte tijd voor hobby's.
In zijn vrije tijd geniet Rick vooral van terrasbezoekjes met vrienden en familie, ondanks een druk schema met school en beperkte tijd voor hobby’s.
In mijn vrije tijd

“Zit ik graag op het terras met vrienden of we doen wat leuks met de familie. De vrijdag- en zaterdagavond probeer ik te reserveren voor mijn vrienden of mijn vriendin. Tussendoor moet ik voor school dingen doen. Voor hobby’s maak ik weinig tijd.”

Over vijf jaar dan…

“Werk ik thuis, vier of vijf dagen. Als het goed is, zit ik dan in de maatschap. Mijn vader is nu 56 jaar, hij blijft nog wel even doorwerken. Ik wil langzaam meer van hem gaan overnemen. In de loop van de tijd hoop ik ook meer zekerheid te krijgen over de overname van het bedrijf. Het liefst zou ik naast het bedrijf één dag buiten de deur gaan werken. Het leukst lijkt het me om de boer op te gaan, met voer of producten. Dat vind ik boeiend. De financiële kant vind ik ook mooi, ik vind cijfers interessant en ben er handig mee. Ik denk dat ik eerst nog in de omgeving een huis zoek, mocht ik het bedrijf echt hebben overgenomen dan zou ik graag op de boerderij gaan wonen. Mijn ouders trekken op den duur in het huis dat we zes jaar geleden van de buren hebben gekocht. Dat is nu verhuurd.”

Over vijf jaar werkt Rick voornamelijk thuis, neemt geleidelijk het bedrijf over van zijn vader, en ambieert hij een dag buitenshuis te werken om zijn interesse in de handel en financiën verder te verkennen.
Over vijf jaar werkt Rick voornamelijk thuis, neemt geleidelijk het bedrijf over van zijn vader, en ambieert hij een dag buitenshuis te werken om zijn interesse in de handel en financiën verder te verkennen.

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin