800.000 doses van de eerste lading blauwtong-vaccins zijn voor schapen.- Foto: Henk Riswick AlgemeenNieuws

80% van de eerste lading blauwtongvaccins voor schapen

800.000 doses van de eerste lading blauwtongvaccins (die eind deze week in Nederland arriveren) zijn voor schapen. De andere 20% van de in totaal 1 miljoen vaccins zijn voor zeldzame huisdierrassen en kleinschalige houderijen met een publieksfunctie, zoals kinderboerderijen.

Dat staat in de vaccinatiestrategie die sectororganisaties samen hebben opgesteld. De groothandel die het vaccin geleverd krijgt verwacht eind deze week de eerste lading, en verwacht dat het vaccin in de week van 6 mei aan dierenartsen uitgeleverd kan gaan worden. Het is nog onduidelijk wat de prijs gaat zijn van de vaccins. Iedere dierenartspraktijk bepaalt dit zelf. Volgens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zijn de inkoopprijzen ‘marktconform’, vergeleken met vaccins voor andere blauwtongtypes.

De vaccinatiestrategie is opgesteld door een brede groep aan partijen: Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, Collectief Praktiserende Dierenartsen, Fabrikanten Importeurs Diergeneesmiddelen Nederland, Land- en Tuinbouw Organisatie, Vee&Logistiek, Stichting Zeldzame Huisdierrassen, Nederlandse Schapen- en Geitenfokkers Organisatie en Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Nog meer doses onderweg

Twee weken nadat de eerste 1 miljoen doses zijn geleverd, komen er nog eens 1 miljoen doses zo heeft LNV aangekondigd. Schapen hebben één dosis nodig, runderen twee. In totaal zijn er volgens LNV 1 miljoen schapen in Nederland. Volgens CBS-cijfers waren er daarnaast vorig jaar in Nederland bijna 4 miljoen runderen.

Dat betekent dat er niet direct genoeg vaccins zijn voor alle schapen en koeien. Ook voor de tweede levering zijn de genoemde groepen de eerste die in aanmerking komen. Daarna adviseren sectororganisaties om te starten met runderen die dag en nacht buiten lopen, al wordt dit nadrukkelijk ‘een voorlopig advies’ genoemd.

Onduidelijkheid over andere vaccins

Voor sectororganisaties is op dit moment nog onduidelijk hoeveel meer vaccin er op de markt gaat komen en hoe snel dit zal gaan. Er komt waarschijnlijk ook nog een tweede vaccin op de markt, zo heeft landbouwminister Adema aangekondigd. Over de verdere vaccinatiestrategie volgt meer informatie zodra er meer duidelijkheid is over beschikbaarheid van vaccins.

Belangrijke andere bepalende factor bij het vaccineren is de capaciteit van dierenartsen. In korte tijd zullen er veel dieren die gevaccineerd moeten worden, en het vaccin moet in principe toegediend worden door een dierenarts. Om snel zoveel mogelijk dieren te kunnen vaccineren mogen studenten diergeneeskunde helpen met vaccineren onder leiding van een dierenarts.

Beheer
WP Admin