De veerboot naar het Verenigd Koninkrijk in de haven van Hoek van Holland (Z-H.) – Roel Dijkstra RundveeNieuws

Vleessector: uitstel fysieke inspecties Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk moet de fysieke controles op dierlijke en plantaardige producten uit de Europese Unie voorlopig uitstellen, meent de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV). De inspecties beginnen dinsdag, maar volgens de COV is er nog veel onduidelijk. “Als de kosten stijgen en we niet meer kunnen voldoen aan de levertijden, dan sluiten we lege schappen daar niet uit”, zegt beleidsmedewerker Ruben van Rooij.

Volgens Van Rooij kan het Verenigd Koninkrijk beter nog even de tijd nemen om zich goed voor te bereiden op de controles. “Het is allemaal heel snel gegaan. Ik heb een sterk vermoeden dat ze er nog niet klaar voor zijn. Uitstel geeft tijd om de gevolgen beter in te schatten.”

De beleidsadviseur zegt dat er vrees is of onder meer de bijbehorende systemen klaar zijn voor de controles, die voortkomen uit de Brexit. “Wat als je stil komt te staan en moet wachten? De praktijk moet het uitwijzen, maar we houden ons hart vast. Een aantal bedrijven legt al voorraden aan, maar dat is lastig als het gaat om dagverse producten. Vers vlees moet binnen een paar uur aan de overkant zijn.”

Ook extra kosten

Ook maakt de beleidsmedewerker zich zorgen over de kosten die de inspecties met zich meebrengen. Hij schat in dat dit zeker om enkele tientallen euro’s per zending gaat.

Het Verenigd Koninkrijk is van oudsher een belangrijke exportmarkt voor de Nederlandse vleeswarensector, zegt Van Rooij. Volgens hem levert ons land op jaarbasis voor zo’n 600 miljoen euro aan varkensvlees, waaronder bacon, en voor rond de 100 miljoen euro per jaar aan rundvlees.

Sinds eind januari hadden de betreffende dierlijke en plantaardige producten al een certificaat nodig. Nu komt daar een fysieke controle bij. Het betreft onder meer vijf soorten snijbloemen, gekoeld en ingevroren vlees en vis en zuivelproducten. Deze producten kunnen een risico op ziekten en plagen met zich meebrengen.

Beheer
WP Admin