DMK wil een deel van de zuivelproductie op de locaties in Edewecht, Everswinkel en Hohenwestedt stilleggen. Dat zegt topman Ingo Müller in gesprek met Top Agrar. Eerder communiceerde Duitslands grootste zuivelcoöperatie al haar kaasfabriek in Dargun te willen sluiten, al is het laatste woord over het afschalen van de productie aan de raad van commissarissen. – Foto: Ronald Hissink RundveeNieuws

DMK snijdt fors in productie

DMK wil een deel van de zuivelproductie op de locaties in Edewecht, Everswinkel en Hohenwestedt stilleggen. Dat zegt topman Ingo Müller in gesprek met Top Agrar. Eerder communiceerde Duitslands grootste zuivelcoöperatie al haar kaasfabriek in Dargun te willen sluiten, al is het laatste woord over het afschalen van de productie aan de raad van commissarissen.

Reden voor de rigoureuze ingreep is de verwachte afname van de melkaanvoer dit jaar. Veel leden-melkveehouders zijn ontevreden over de melkprijs van afgelopen jaar en hebben hun vertrek aangekondigd. Als betrokken leden voet bij stuk houden en daadwerkelijk vertrekken, raakt DMK meer dan 10%, circa 700 miljoen kilo, van de melkaanvoer kwijt.

Oplopende energiekosten

Müller legt in het interview uit in welke bijzondere positie DMK zich afgelopen jaar bevond. Eind 2022 werd al voorzien dat de marktprijzen zouden dalen. De melkprijzen in januari en februari 2023 werden echter onvoldoende verlaagd. “Eigenlijk hadden we de melkprijs in december al met €0,10 moeten verlagen”, aldus Müller.

Tegelijk was sprake van een enorm volatiele markt en een enorme waardevermindering van voorraden, vooral kaas. Er lagen volgens Müller goede contracten met de retail, maar die namen vervolgens minder product af dan verwacht. Hierdoor ging meer melk door de poedertorens wat resulteerde in geringere opbrengsten. Ook een lopend energiecontract deed DMK pijn. De energiekosten liepen met €80 miljoen op. Al met al resulteerde dit in Duitsland in een melkprijs die in rap tempo daalde tot een niveau ver onder €0,40.

Focus op producten met toegevoegde waarde

Interen op het eigen vermogen om zodoende een hogere melkprijs te kunnen betalen, was voor Müller geen optie. “Ik kan alleen melkgeld betalen van wat de melk oplevert en niet van wat uit leningen of uit reserves komt.” Dat zou volgens hem de toekomst van het bedrijf in gevaar brengen.

Müller geeft aan dat de focus binnen DMK nog meer op producten met toegevoegde waarde komt te liggen. Zo stopt de zuivelonderneming met de productie van kaasblokken van 15 kilo in Edewecht. Ook in de te sluiten vestiging in Dargun produceert DMK blokkaas. Welke productielijnen DMK in Hohenwestedt (melkpoeder, boter en hüttenkäse) en Everswinkel (ijs) stillegt, geeft Müller niet aan. Bij de keuze is volgens hem vooral gekeken naar hoeveel melk in welke regio wegvalt en waar momenteel al overtollige melk naartoe gaat om locaties optimaal te benutten.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin