Partner
Foto: BestWatt AlgemeenPartner

Ook ’s nachts genieten van de zon? Pluimveehouderij Lohuis heeft de oplossing!

Veel boeren staan voor een uitdaging: de zon schijnt fel, de zonnepanelen leveren op volle toeren, maar toch blijft er een overschot aan energie over dat niet volledig benut kan worden. En op andere momenten is er juist een tekort aan stroom, omdat de opgewekte groene energie niet opgeslagen kan worden voor later gebruik. De familie Lohuis kent dit probleem als geen ander. Ooit stond op hun land een boerderij met varkens en koeien, maar nu is het de thuisbasis van pluimveehouderij Lohuis!

Zonnepanelen vs winterdagen

Sinds 1994 heeft er een heuse transformatie plaatsgevonden. Niet alleen zijn de stallen verbouwd en twee keer uitgebreid, maar ook is het vee veranderd: nu lopen er vleeskuikenouderdieren rond in plaats van koeien en varkens! Naast het bijbouwen en verbouwen van de stallen, hebben ze ook gedacht aan groene energie.

Met een energieverbruik van 140.000 kWh liepen de energierekeningen flink op. Dus wat deden ze? Ze lieten 624 zonnepanelen op het dak plaatsen! Nu kunnen ze ’s zomers flink profiteren van de zonnestralen. Maar ja, wat doe je ’s winters of op dagen dat de zon zich minder of niet laat zien? Juist, daar moest iets voor bedacht worden, want de ventilatiesystemen in de kippenstallen staan nooit stil.

Een groene kerst!

Rond de kerst 2023 kwam de familie Lohuis in contact met BestWatt. BestWatt had een oplossing die precies bij hun plaatje paste. Om deze oplossing visueel te maken, werd de familie Lohuis ontvangen op het erf van pluimveehouder Bouwhuis uit de buurt die ook een accu van BestWatt heeft staan. Met de BestWatt-app kon Bouwhuis in één oogopslag zijn opbrengsten voor zonne-energie en energieopslag laten zien.

“Ons eerste idee met de accu is om onze zelf opgewekte energie op te slaan. We willen onze ventilatiesystemen voor onze 30.000 vleeskuikenouderdieren 24/7 draaiende houden. Als de zon schijnt, laden we de accu op, en als de zon verdwijnt, gebruiken we de stroom weer. Zo zijn we 100% zelfvoorzienend en verspillen we geen groene stroom”, vertelt de familie Lohuis enthousiast. En als kers op de taart kon de accu ook nog eens in de gewenste kleur worden geleverd: antraciet!

Als de zon schijnt, laden we de accu op, en als de zon verdwijnt, gebruiken we de stroom weer. Zo zijn we 100% zelfvoorzienend en verspillen we geen groene stroom

Van besparen naar verdienen

En die accu? Die verdient zichzelf terug, daar zijn ze van overtuigd. “Hoewel we de accu op dit moment alleen voor eigen gebruik benutten, zien we zeker mogelijkheden voor het handelen in stroom in de toekomst. Met de ondersteuning van BestWatt halen we nu al enorm veel voordelen uit onze accu. We zijn door BestWatt volledig ontzorgd, van aankoop tot nu. De medewerkers bij BestWatt staan altijd voor ons klaar en beantwoorden al onze vragen over de accu. Het is voor ons een nieuw product waar we zelf nog niet alles van weten, dus dit schept vertrouwen.”

Beheer
WP Admin