De kosten voor aardappeltelers zijn enorm gestegen, maar de prijs die Avebe voor de aardappelen betaalt, stijgt niet mee. Zetmeelaardappelteler Herik Super zag zich genoodzaakt het areaal voor Avebe te verkleinen en vreest dat meer telers dat zullen doen als Avebe de prijzen niet verhoogt. – Foto: Mark Pasveer AkkerbouwOpinie

‘De teler van Avebe is de sluitpost van de begroting’

De kosten voor aardappeltelers zijn enorm gestegen, maar de prijs die Avebe voor de aardappelen betaalt, stijgt niet mee. Zetmeelaardappelteler Herik Super zag zich genoodzaakt het areaal voor Avebe te verkleinen en vreest dat meer telers dat zullen doen als Avebe de prijzen niet verhoogt. Hij schreef een open brief aan Avebe-CEO David Fousert.

Beste David,

Bij mij zit nu eindelijk alles in de grond. Na de GLB-perikelen en de hoop dat ze ooit ook nog tot uitbetaling gaan komen, heb ik op plantum na alles weer bijgewerkt. Zelf vind ik het altijd verbazingwekkend hoeveel administratie een eenvoudig akkerbouwbedrijf nodig heeft.

Elk jaar wordt het meer en elk jaar wordt het ingewikkelder. Vroeger zei ik tegen mijn vader ‘Pa, het valt reuze mee’. Tegenwoordig kijk ik naar de 28 kantjes aan voedselveiligheid, vragen voor granen en voor aardappels. GLB met 38 percelen. En elk perceel minimaal een paar vinkjes. Bemestingsplan, aanvoer van mineralen, hagelverzekering, PotatoPol en dan nog een formulier van het CBS. Niet vergeten om nog iets met mijn spuitlicentie te doen.

Liquiditeitsprognose gemaakt (ja, elk jaar). En elk jaar is er nog wel iets extra: brandblusserinspectie, gemeentelijke inspectie, waterschap controle, spuitmachinekeuring en Scope-keuring. Nu heb ik 38 hectare beteelbare oppervlakte en probeer ik er ook nog iets van te maken. Dit samen met mijn andere werkzaamheden, want ervan leven kan al jaren niet meer.

Inleveren van aandelen dure grap

Verder nadenken over de toekomst. Kijken naar de gewasrotaties en de toekomstige gewassen die ik wel wil telen. Alles om meer saldo te maken, maar ook om voldoende tijd over te houden om nog wat leuks te doen. Vorig jaar besloten om afscheid te nemen van een groot gedeelte van mijn zetmeelaardappelen van Avebe. Ik ben teruggegaan van 19 hectare naar 10 hectare zetmeelaardappelen. Dit heb ik besloten toen Avebe de basisprijs verlaagde naar €95. Het inleveren van aandelen is een dure grap, maar voor mij is keuzevrijheid beter dan een verplichting. En ook al kost het wat geld, het levert ook veel tijd op en bespaart veel kosten. Kosten die enorm stijgen door duurder pootgoed en duurdere bestrijdingsmiddelen.

De aardappelen zitten erin en 21 mei krijgen wij te horen hoeveel we nog bij de huidige €95 per ton erbij krijgen. In juli krijgen we de startprijs te horen voor de aardappelen die nu in de grond zitten. Het is nog steeds mijn gevoel dat de teler van Avebe de sluitpost is van de begroting. Om mij heen hoor ik de gestegen aardappelprijzen en het tekort aan pootgoed.

Areaal voor Avebe verder verlagen

Als Avebe in 2024-’25 zijn klanten niet ervan kan overtuigen dat ze een 5% hogere prijs voor het product van Avebe moeten betalen, dan kunnen ze verwachten dat ze al dan niet gedwongen op zoek moeten naar een vervangend product. Dit omdat de leden van Avebe er dan nog meer voor gaan kiezen hun aandelen in te leveren en te kiezen voor een keuze in plaats van gedwongen structureel onderbetaald te worden.

Ik hoop dat Avebe na een moeilijk jaar toch een campagneprijs haalt van minimaal €105 en in juli aangeeft te gaan starten op €130, met uitzicht op een prestatieprijs van minimaal €150. Vergeet niet dat van de prestatieprijs het coöperatieve resultaat voor mij als teler geen enkele waarde heeft. Mijn aandelen zijn in de afgelopen twintig jaar ondanks positieve resultaten nog steeds €680 negatief in waarde.

Als Avebe dat niet haalt, zal ik mijn areaal voor Avebe en mijn aandelen Avebe verder verlagen. Ieder voor zich heeft uiteindelijk een keuze te maken.

Iedereen veel sterkte en succes toegewenst voor het teeltseizoen voor 2024-’25.

Met vriendelijke groet, Herik Super

Beheer
WP Admin