‘Als Kamer middelen gaat toelaten, kan CTGB wel sluiten’
De Kamer lijkt steeds meer op de stoel van de toelatingsautoriteit te gaan zitten. Terwijl een gemiddeld Kamerlid daar echt niet voor geëquipeerd is.
Als er een Haags dossier is waar nauwelijks voortgang in lijkt te zitten, is het wel de gewasbescherming. Minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwalitiet) en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) praatten dinsdagavond met de Tweede Kamer.
Heijnen hoefde na de schorsing maar een vraag of drie te beantwoorden en kon toen haar spulletjes pakken. Minister Adema bleef tot ver na de geplande eindtijd van de vergadering. Op het laatst beantwoordde hij de vragen van de Kamerleden in steekwoorden, na het verzoek van commissievoorzitter Dion Graus om de ‘turbo aan te zetten’.
Herhaling van zetten
Het gewasbeschermingsdebat in de Tweede Kamer heeft veel weg van een herhaling van zetten. De gezichten veranderen (Anne Marijke Podt vervangt Tjeerd de Groot bij D66, Jeanet Nijhof-Leeuw in plaats van Edgar Mulder bij PVV en Cor Pierik in plaats van Caroline van der Plas bij BBB), maar de standpunten blijven hetzelfde. En de voortgang van de dossiers lijkt op het gieten van bevroren stroop.
Minister Adema deed zich daadkrachtig voor door een vurig pleidooi te houden voor de inperking van de lelieteelt. Gerechtelijke uitspraken nopen de minister tot actie. Hij ziet de zorgen van omwonenden en vindt dat de sector te weinig ambitie toont. Maar feitelijk komt zijn aankondiging van een onderzoek naar de mogelijkheden om de lelieteelt te beperken erop neer dat een volgend kabinet het maar moet uitzoeken.
“Ik kan dit niet op zijn beloop laten, er moet iets gebeuren”, zei Adema. Om vervolgens uit te leggen dat hij eigenlijk geen instrumenten heeft om iets te doen aan het gebruik van toegelaten middelen of aan de omvang van het areaal lelies in dit land. Kortom: veel geblaat, weinig wol.
Adema onthield zich van stemming
Opvallend waren de vleiende woorden van de minister voor het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden. Nog geen half jaar geleden stond hij op het punt een advies van het CTGB naast zich neer te leggen, toen het ging over de toelating van glyfosaat. Het CTGB stelde toen dat een grondige beoordeling de Europese toelating van glyfosaat niet in de weg stond. Minister Adema was destijds echter geneigd dat advies te negeren en in Europa voor een verbod te stemmen. Uiteindelijk onthield hij zich van stemming.
Dinsdagavond legde Adema uit dat het CTGB er in Nederland niet voor niets is en dat hij “staat achter de kwaliteit van het CTGB en achter de toelatingsprocedure.”
De Tweede Kamer is ondertussen overigens al het hellende vlak op gegaan door per motie (van de BBB) de tijdelijke toelating van de middelen Tracer en Exirel ter bestrijding van de suzukifruitvlieg af te dwingen. Daarmee is een precedent geschapen, waarbij de Kamer mede op de stoel van de toelatingsautoriteit gaat zitten, terwijl het besluit over een ontheffing uitsluitend aan de minister is voorbehouden. De toelating van middelen is iets waar een gemiddeld Kamerlid toch niet voor geëquipeerd is, zei VVD’er Thom van Campen. Van Campen was overigens zelf mede-indiener van de suzukifruitvliegmotie.
Nu was dit nog ten gunste van de kersentelers, maar in een volgend geval kan dat zomaar gaan over een verbod van een middel ten nadele zijn van een sector. Zie ook de anti-glyfosaatmoties uit het verleden.
LEES MEER ARTIKELEN OVER GEWASBESCHERMING
Nieuwsbrief akkerbouw
Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.