Een kijkje op het bedrijf van Kang Youping in Baoding, provincie Hebei in China. De voergang en 3 meter achter het voerhek zijn overdekt met een kap. Dit voorkomt dat het voer nat wordt door regen en sneeuw, maar zorgt er in de zomer ook voor dat het ruwvoer niet uitdroogt door de zon. - Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Rabo: China straks derde grootste melkproducent

China staat op het punt om de derde grootste producent van melk ter wereld te worden. Ondanks dit feit blijft China ook in de toekomst een belangrijke importeur van zuivel. Dit concludeert Rabobank in een nieuw marktrapport over de Chinese zuivelmarkt.

De Chinese melkproductie is in de afgelopen 20 jaar verdrievoudigd van 13 miljard kilo in 2002 naar 39,3 miljard kilo in 2022. Het land is nu wat betreft de productie van melk voor 70 tot 80% zelfvoorzienend. Rabobank verwacht dat de Chinese melkproductie dit jaar uitkomt op 41,5 miljard kilo en vervolgens verder stijgt naar 47,4 miljard kilo in 2032.

De melkproductie blijft groeien, maar minder snel dan in de afgelopen twee decennia. Wat betreft deze schatting houdt de bank rekening met de gelimiteerde aanwezigheid van geschikte landbouwgrond en water, een gedaalde melkprijs en gestegen kosten die de marges op melkveebedrijven onder druk zetten.

Grote voorraden

Grote melkveebedrijven in China zijn voor een groot deel afhankelijk van geïmporteerd voer (luzerne) uit de Verenigde Staten. De voerkosten zijn fors gestegen en goed voor ongeveer 67% van de totale kostprijs. In 2023 ligt de kostprijs van melk in China daardoor op bijna 99% van de melkprijs.

De bank verwacht dat de marges op grote melkveebedrijven dit jaar onder druk blijven staan. De Chinese zuivelsector kampt momenteel met een overaanbod van rauwe melk. De productie is in de afgelopen jaren fors gestegen en de vraag is zwak. Ook zijn er grote voorraden als gevolg van een recordvolume geïmporteerd melkpoeder in 2021.

Minder importbehoefte

Rabobank verwacht desalniettemin dat de Chinese zuivelconsumptie tussen 2023 en 2032 gemiddeld met 2,4% per jaar blijft toenemen. De consumptie komt daarmee in 2032 uit op 62,2 miljard kilo. Dat laat een gat van zo’n 15 miljard kilo ten opzichte van de verwachte binnenlandse melkproductie. Voor dit jaar komt de importbehoefte naar verwachting uit op een kleine 12 miljard kilo. Dat is 15% minder ten opzichte van vorig jaar.

Duidelijk is volgens Rabobank dat de Chinese zuivelconsumptie ondanks de tijdelijke dip blijft stijgen, terwijl de mogelijkheden voor verdere groei van de productie beperkt lijken. De zuivelconsumptie in China ligt nu gemiddeld op zo’n 35 kilo per persoon per jaar. Dat is ongeveer een derde van het wereldwijde gemiddelde en de helft van landen als Zuid-Korea en Japan. Dat biedt, gezien de bevolkingsomvang van zo’n 1,4 miljard, veel groeipotentie. Dat China een cruciale rol blijft spelen op de wereldzuivelmarkt is voor Rabobank dan ook volstrekt helder.

Overheidsingrijpen en productiekosten

Natuurlijk zijn er wel veel factoren die het geschetste scenario kunnen beïnvloeden. Rabo noemt voorbeelden als een tegenvallende economische groei, overheidsingrijpen en de ontwikkeling van de productiekosten. In alternatieve scenario’s varieert de jaarlijkse importbehoefte tussen de 8 en 19,2 miljard kilo in 2032. Zo kunnen substantiële investeringen in verbeteringen van de productiviteits- en kostenefficiency de importbehoefte laten dalen.

Dit zou vooral de import van melkpoeder kunnen beperken. Ook in de periode 2019 tot 2022 heeft het enthousiasme voor investeringen in melkveebedrijven, voornamelijk ingegeven door de prioriteit die de overheid aan zelfvoorziening gaf boven puur financieel rendement, de melkproductie fors gestimuleerd.

Beheer
WP Admin