De gekloonde kalveren werden eind januari geboren. Holstein Friesian is een ras dat zijn oorsprong vindt in Nederland. - Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Gekloonde kalveren uit Holstein Friesian-koeien zien levenslicht in China

Drie gekloonde kalveren uit Holstein Friesian-koeien eerste lichting voor kudde ‘superkoeien’, aldus Chinese wetenschappers.

In China zijn drie kalveren geboren, gekloond uit hoogproductieve Holstein Friesian-koeien. Dat meldt CNN. Holstein Friesian is een melkveeras dat zijn oorsprong vindt in Nederland. De kalveren kwamen eind januari op de wereld. Het zijn de eerste kalveren van de 120 embryo’s die geplaatst zijn bij draagmoeders.

De kalveren zijn gekloond uit Holstein-koeien. Deze koeien kenden ofwel een zeer hoge productie in één lactatie (>18.000 kilo melk) of een hoge levensproductie (>100.000 kilo melk.)

Melkproductie omhoog via gekloonde kalveren

Het doel van de Chinese wetenschappers is om hoge genetische aanleg zo in de Chinese veestapel te brengen door deze ‘superkoeien’ te creëren. In China haalt maar één op de 2.000 koeien een levensproductie van 100.000 kilo melk. Daarom vormen de klonen een waardevolle bron voor de fokkerij, aldus de wetenschappers.

De wetenschappers willen in twee a drie jaar tijd een kudde ‘superkoeien’ maken met de omvang van zo’n 1.000 dieren.

In de EU ligt klonen gevoelig. In andere delen van de wereld is men daar vrijer mee.

Lees ook Aantal inseminaties melkvee daalt, Holstein blijft populairs

Beheer
WP Admin