Foto: Canva AkkerbouwNieuws

Kikkererwtenteelt groeit door nieuwe afnemer

De kikkererwtteelt in Nederland groeit dankzij een nieuwe afnemer: Groentegoed. Dit bedrijf gaat de 30 ton kikkererwten die dit jaar wordt verwacht, verwerken tot spreads.

Groentegoed hoeft hierdoor geen kikkererwten meer te importeren. Eiwitboeren van Nederland, de producentenorganisatie van boeren die eiwitgewassen telen, omschrijft dit als een ‘snelle opmars’ van de kikkererwt. Vorig jaar was er maar één bedrijf in Nederland die kikkererwten teelde: Laan Landbouw in Tollebeek. Daar komen nu zes bedrijven bij. In totaal moet dit 30 ton kikkererwten van Nederlandse bodem opleveren dit najaar.

Groentegoed, dat groentespreads maakt, nam al Nederlandse kikkererwten af. Dit was echter goed voor slechts 10% van de totale kikkererwtenvraag van het bedrijf. Albert van der Veen, mede-oprichter van Groentegoed: “Dat de teelt kansrijk is, stond al langer vast. Het vermarkten van hun product was voor de telers nog een pittige opgave. Voor ons is dat vermarkten eigenlijk heel eenvoudig; onze afnemers willen het graag. Cateraars en eindgebruikers vinden het aantrekkelijk om te horen dat ze een Nederlands product op de boterham smeren, dat ook nog eens bijdraagt aan duurzame landbouw.”

Beheer
WP Admin