Vetkwaliteit van varkens is meetbaar met camera
De bepaling van de vetkwaliteit is het begin om varkensvlees smakelijker te maken en er beter uit te laten zien. Op termijn ontvangt een boer een bonus voor goede kwaliteit varkensvlees.
Op basis van camerabeelden is het mogelijk de vetkwaliteit van varkensvlees te bepalen. Dat concludeert het team dat werkt aan het project Slimme Varkensketen – sturen op kwaliteit. Voor dit project is een zogeheten hyperspectraal-camera ontwikkeld, die aan de slachtlijn 1.300 karkassen per uur meet. De verkregen informatie wordt gelinkt met eerdere schakels in de keten, zoals de varkensfokkerij en voersector. Hiermee wordt het mogelijk te sturen op vetkwaliteit van varkensvlees, naar wens van de afnemer.
Mooier varkensvlees
De samenstelling van het vetzuur bepaalt de stevigheid van varkensvlees, vertelt projectleider Angela van de Sanden van Connecting Agri and Food. Dit mag niet te hard of slap zijn. Te zacht vet geeft bijvoorbeeld problemen met de vleesverwerking, legt zij uit. Ook wordt gestuurd op vetkwaliteit om slappe buiken en snelle oxidatie tijdens het droogproces te voorkomen of een slechte textuur van het vlees. Het resultaat is uiteindelijk mooier varkensvlees en lagere faalkosten, volgens de projectleider.
Zowel via genetica als de voeding is te sturen op de vetkwaliteit van varkensvlees. Er loopt nog een tweede voerproef. Hierbij verschillen de recepten extreem sterk van elkaar. Reden is dat na de eerste voerproef de verschillen beperkt waren. De bedoeling is dat vetkwaliteit onderdeel wordt van de uitbetaling van varkens. Een dier met een goede vetkwaliteit brengt dan meer geld op.
Na de vervolgproef krijgt de varkenshouderij handvatten om te sturen op vlees- en vetkwaliteit. Slimme varkensketen is een initiatief van netwerkorganisatie AgriFoodInnovation en wordt onder meer gefinancierd door de provincie Noord-Brabant en het ministerie van LNV.