Foto: Bert Jansen AlgemeenNieuws

Nieuw initiatief landelijke inzameling landbouwplastic

Er komt een onderzoek naar draagvlak voor een landelijk inzamelsysteem voor landbouwplastic. Verschillende organisaties werken hierin samen onder de naam Initiatief Nationale Inzameling Landbouwplastics. Het initiatief heeft financiële steun van het Liof (Limburgs instituut voor Ontwikkeling en Financiering).

Het initiatief past in het streven van de Nederlandse overheid naar een volledig circulaire economie in 2050. De NRK, brancheorganisatie van de rubber- en kunststof industrie, met 400 leden, heeft al veel ervaring met inzameling en recycling van materialen.

Veel recyclebaar materiaal eindigt toch in de oven

In de agrarische sector zijn al verschillende inzamelsystemen voor zaken als kuil- en wikkelfolie, bloempotten en lege verpakkingen van gewasbeschermingsmiddelen. Veel potten en trays worden al gemaakt van recyclaat. Toch is het volgens de initiatiefnemers vaak zoeken voor agrarische ondernemers waar ze met hun gebruikte plastics heen kunnen. Nog steeds belandt daardoor veel materiaal dat in principe geschikt is voor recycling toch in de verbrandingsoven.

In de markt heeft recycle plastic het niet makkelijk, want er komt veel goedkoop nieuw plastic op de markt. Door de keten van landbouwplastic te sluiten, hopen de samenwerkende partijen de marktpositie van gerecycled plastic te verbeteren.

Beheer
WP Admin