Hans Meeuwis, CEO bij Cosun, ziet de prijs als een erkenning voor 125 jaar ondernemerschap en voor de grote transities waar Cosun op inzet. – Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Cosun wint prestigieuze Koning Willem 1 Prijs

Cosun is onderscheiden met de Koning Willem I Prijs voor ondernemerschap. Het is een tweejaarlijkse prijs die wel gezien wordt als de Nederlandse Oscar voor ondernemingen. Het prijscomité staat onder voorzitterschap van Klaas Knot, de directeur van de Nederlandse Bank. De prijs is in Zwolle uitgereikt door koningin Máxima, erevoorzitter.

De Koning Willem I Prijs is bedoeld voor bedrijven zich actief richten op het maken van positieve impact op mens, milieu en maatschappij. Cosun krijgt de prijs voor de transitie die is ingezet vanuit zijn traditionele focus op suikerbieten en aardappelen. CEO Hans Meeuwis nam de prijs in ontvangst. Hij ziet er een erkenning in voor 125 jaar ondernemerschap en voor de grote transities waar Cosun op inzet.

De vakjury roemt de ‘sterke, maatschappelijk relevante transitie die Cosun heeft ingezet vanuit zijn traditionele focus op suikerbieten en aardappelen, en waardeert het ambitieuze plan en het meetbare succes op het gebied van duurzame transitie’.

Transformatie branche

De prijs wordt tweejaarlijks toegekend in drie categorieën: grootbedrijf, mkb en duurzaam ondernemerschap. De andere winnaars van dit jaar zijn sloop- en recyclingbedrijf Lagemaat in Heerde en Fairphone in Amsterdam dat telefoons maakt van gerecycled materiaal. Volgens de jury zetten alle drie de winnaars zich ‘gedreven in voor een circulaire economie en de transformatie van hun branche’.

De voorganger van Cosun in 2022 was NXP Semiconductors. In 2014 ging de prijs naar FrieslandCampina. Ook toonaangevende bedrijven als ASML, Heineken en Ahold wonnen de prijs ooit al eens. De prijs bestaat sinds 1958.

Beheer
WP Admin