Foto: Van Assendelft RundveeNieuws

Melkvee- en zuivelorganisaties: nu graslandderogatie voor behoud sector

Melkveehouders en zuivelorganisaties roepen demissionair landbouwminister Piet Adema op om per direct een blijvende graslandderogatie toe te staan.

Het is een van de vier maatregelen die de gezamenlijke partijen bij Adema aandragen om een koude sanering van de melkveehouderij en de zuivelsector af te wenden. De partijen vragen ook om de bufferstroken op graslandpercelen te herzien en de stroken op grasland langs alle waterlopen te versmallen naar maximaal 0,5 meter.

Ook focus op Renure

Daarnaast willen de organisaties dat Renure – een mineralenconcentraat uit dierlijke mest – de status krijgt van  volwaardige kunstmestvervanger en dat het kabinet blijvend inzet op vrijwillige stoppersregelingen om de mestproductie te verlagen. Ook het verhogen van de afroming bij de handel in fosfaatrechten kan hieraan bijdragen.

Melkveehouders en de Nederlandse zuivelsector luiden gezamenlijk de noodklok over de toekomst van de melkveehouderij en de zuivelsector in Nederland. De organisaties voor melkveehouders spreken gezamenlijk van een acute crisis in de sector als gevolg van de afbouw van de derogatie. Het gaat om LTO Melkveehouderij, NAJK, Nederlandse Melkveehoudersvakbond, Dutch Dairymen Board (DDB), de biologische melkveehoudersorganisatie De Natuurweide, Netwerk Grondig en de zuivelorganisaties NZO en ZuivelNL. De zuivelsector stevent volgens de partijen af op een koude sanering, waarbij het voortbestaan van een vitale zuivelsector in Nederland in gevaar is.

“Doorontwikkeling van de sector, bijdragen aan de maatschappelijke doelstellingen en voedselvoorziening wordt onmogelijk voor boeren en zuivelondernemingen”, schrijven de partijen.

Piet Adema moet met plan komen voor mestmarkt

Demissionair landbouwminister Piet Adema zal de komende weken met een plan moeten komen om de enorme druk op de mestmarkt te verlagen. Vorige week sprak hij hierover al met Eurocommissaris Sinkevičius, maar hij kwam daarbij teleurgesteld terug. De minister was zichtbaar geëmotioneerd toen hij in de Tweede Kamer vertelde dat hij niet optimistisch is over de situatie en dat hij meeleeft met de boerengezinnen die in onzekerheid zitten. Het feit dat hij nog in gesprek is met Brussel was het enige lichtpuntje.

Door de afbouw van de derogatie wordt de maximale hoeveelheid stikstof uit dierlijke mest voor alle bedrijven verlaagd naar 170 kilo stikstof per hectare in 2026. Daarmee verliezen derogatiebedrijven aanzienlijk wat plaatsingsruimte voor dierlijke mest. Afhankelijk van hun ligging gaat het om 60 of 80 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare, terwijl die ruimte wel met kunstmest mag worden ingevuld.

De invoering van bemestingsvrije bufferstroken en de aanwijzing van de Nutriënten Verontreinigde-gebieden (NV-gebieden) zorgen daarnaast ook voor aanzienlijk minder plaatsingsruimte voor dierlijke mest. Hierdoor is er een mestoverschot is ontstaan. De kosten voor mestafvoer lopen daardoor op tot € 30 per kuub rundveemest. Melkveebedrijven komen hierdoor in financiële problemen.

“De snelheid waarmee de sector plaatsingsruimte verliest, maakt het simpelweg onmogelijk om (binnen de termijn) te voldoen aan de door Brussel opgelegde regels. Europa kan Nederland houden aan het halen van gestelde opgaven en in het uiterste geval een ingebrekestellingsprocedure opstarten. Maar aan het onmogelijke kan niemand worden gehouden”, vinden de melkveehoudersorganisaties.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Bufferstroken niet verkleinen want die hebben wel degelijk effect op uitspoeling naar de naastgelegen sloot. Wel de plaatsingsruimte die niet op de bufferstroken uitgereden wordt laten meetellen zodat deze op de rest van het perceel verdeeld kan worden. Wordt de milieu er beter van en kom je de boeren een keer tegemoet in plaats van alleen maar afpakken!

    1. In frankrijk gaat het zo al. Dus het mag van brussel. In den haag zit het probleem.

  2. Een duidelijke boodschap vanuit de zuivel.
    Eindelijk. Het heeft te lang geduurd voordat zuivel.nl een krimp voor durft te stellen door vrijwillige opkoop.
    De totstandkoming van huidige regeling is een proces van enkele jaren geweest.
    Het raamwerk van de huidige regeling is niet geschikt voor een verdere vrijwillige opkoop.
    Een nieuwe regeling kan wel, maar zal in aangepaste vorm opnieuw genotificeerd moeten worden
    Daarna uitvoering en op zijn vroegst over anderhalf jaar de eerste deeenemers. Dan dat is het meest gunstige scenario.

Beheer
WP Admin