VarkensAchtergrond

Vion legt de kwetsbaarheid van de varkenshouders bloot

Eind maart besloot Vion eenzijdig en zonder vooraf de boeren in te lichten, later uit te betalen. In de bestuursvergadering van de NVV morgenavond zal moeten blijken hoe groot de onrust in de sector werkelijk is. ”Het voorval is typerend voor de ketenpositie van de boer.”

Het is niet het renteverlies dat vleesvarkenshouders van Vion zorgen baart omdat ze een keer later uitbetaald hebben gekregen. Het landelijke bestuur van de varkenshoudersbond NVV komt morgenavond bijeen en wil daar inventariseren hoe groot de onrust is onder de varkenshouders en welke stappen zij kunnen nemen. Annechien ten Have van LTO Nederland zegt geen onrust onder de varkenshouders te bespeuren. ”Ik ben niet gebeld. Het is slechts een incident. Dat begrijpen de boeren.”

Uit een rondgang blijkt dat er wel degelijk onrust is onder de varkenshouders. Zij vinden het geen goed signaal dat Vion voor het eerst in zijn geschiedenis niet tijdig kon uitbetalen. Ook de manier waarop wekt irritatie. Een varkenshouder die levert aan Vion wil enkel anoniem reageren. ”Het is opmerkelijk wat gebeurd is. Ik had juist die week extra geleverd voor ruim 80.000 euro. Normaal lever ik 400 varkens à 60.000 euro. Ik heb zelf achter mijn geld aan moeten bellen en kreeg toen te horen dat ik een week later dan normaal uitbetaald zou krijgen. Het laat zien hoe machteloos wij zijn als boeren. Een afnemer kan zonder ons vooraf te informeren of te overleggen afspraken schenden. Hun probleem wordt direct ons probleem.”

Boeren zijn niet gediend van het oprekken van de betalingstermijn, zegt Marco Botden in Vredepeel. Vooral omdat het in de intensieve veehouderij om grote geldstromen gaat. Botden is voorzitter van de afdeling Noord-Limburg van NVV. ”Het klopt dat er onrust is in de varkenshouderij. Een aantal ondernemers hebben het even lastig gehad omdat ze het geld later ontvingen. Toch is er nog voldoende vertrouwen in Vion. Maar het is niet goed dat Vion over de rug van boeren hun betalingsproblemen oplossen.”

Ook varkenshouder John van Paassen in Deurne zegt dat de uitgestelde betaling onder de varkensboeren het gespreksonderwerp is. Hij zet af via een handelaar. Van Paassen: ”De betalingstermijnen buiten de agrarische sector zijn vrij beroerd. Het is echter de boerencultuur om het voer na zeven dagen te betalen en ook na zeven dagen de afgeleverde varkens uitbetaald te krijgen. Als ik niet tijdig uitbetaald krijg, houdt het al snel op. Het laat de kwetsbaarheid zien van de varkensboeren. Ze zijn totaal afhankelijk van een afnemer. Als deze wankelt, voelen de boeren dat direct. Dit incident legt de kwetsbare positie van de varkensboeren bloot.”

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin