Partner
Foto: Energy Shift AlgemeenPartner

10 voordelen van zonnepanelen met een accu

Met de combinatie van zonnepanelen en een accu optimaliseert de ondernemer zijn stroomverbruik. Hij neemt het heft in eigen handen en slaat twee vliegen in één klap: laat stroom voor zich werken en verdient geld met het verduurzamen van zijn bedrijf. In dit artikel leggen we uit welke tien voordelen de combinatie van zonnepanelen en een accu de ondernemer biedt.

1. Altijd de beste stroomprijs

Op basis van actuele en verwachte stroomprijzen en weersverwachtingen, bepaalt het energiesysteem de optimale momenten voor het inkopen, opslaan, verbruiken of verkopen van energie. Energieprijzen variëren per uur, daar maakt het systeem slim gebruik van.

2. Rendabele investering

De combinatie van zonnepanelen met een accu staat garant voor een duurzaam verdienmodel. De investering helpt om voor lange termijn de energiekosten fors te verlagen. De huidige terugverdientijd ligt tussen de 5 en 8 jaar.

3. Optimaliseren van eigen gebruik

Door zonne-energie op te slaan maakt de ondernemer ook op momenten dat de zon niet schijnt (zoals ’s avonds of ’s nachts) gratis gebruik van zijn eigen opgewekte energie. Er hoeft veel minder stroom ingekocht te worden.

4. Oplossing voor netcongestie

Veel bedrijven staan in de wacht voor een (grotere) aansluiting. De onbalans staat veel bedrijfsgroei in de weg. Door energie op te slaan en te handelen met energie, helpt het systeem mee de onbalans in het net te verkleinen. (Als er veel stroom is, is de prijs laag en haalt het stroom van het net af; als er weinig stroom is, is de prijs hoog en levert het stroom aan het net terug.) De voordelen hiervan zijn voor de ondernemer.

5. Meer opwekken dan aansluiting aan kan

Door energie op te slaan kan er meer zonnepanelen geïnstalleerd worden dan normaal gesproken op een aansluiting mogelijk is. Bij hoge pieken is er namelijk een buffer om het overschot aan energie pas later te gebruiken of over een langere periode terug te leveren. Bijkomend voordeel is dat het systeem ook op dagen dat de zon niet zoveel schijnt, toch voldoende energie opwekt voor eigen verbruik.

6. Onafhankelijkheid van het net

Door het gebruik van zonnepanelen in combinatie met een accu neemt de ondernemer zelf de regie in handen en dat maakt hem onafhankelijker van het net. Sterker nog, hij maakt slim gebruik van de voordelen die het net hem te bieden heeft.

7. Profiteer van negatieve stroomprijzen

Hoewel negatieve stroomprijzen een nachtmerrie zijn voor zonnepaneleneigenaren, kan een slimme ondernemer hier ook van profiteren. Door op die momenten stroom in te kopen (en eventueel op een later moment weer terug te leveren), maakt hij slim gebruik van de onbalans in het net. De negatieve stroomprijzen zijn dus juist in zijn voordeel.

8. Energiezekerheid

Door middel van een accu waarin u energie wordt opgeslagen, verhoogt de ondernemer de betrouwbaarheid van zijn energievoorziening en vermindert hij het risico op stroomuitval. Veel energieopslagsystemen zijn in te zetten als noodstroomvoorziening.

9. Duurzaam imago

Investeringen in zonne-energie en energieopslagsystemen bouwen mee aan een groener Nederland. Dat doet ook veel met het imago en de waarde van een bedrijf. Ze tonen aan dat een onderneming duurzaam en verantwoordelijk is. Dit leidt tot een positief bedrijfsimago bij potentiële klanten, investeerders en werknemers/sollicitanten.

10. Subsidies

Bij een investering in duurzame installaties, kan er gebruik worden gemaakt van verschillende fiscale voordelen. Zo zijn er de bekende KIA en EIA en worden er in sommige regio’s subsidies en fiscale voordelen aangeboden voor de installatie van zonnepanelen en energieopslagsystemen. Geld wat anders naar de Belastingdienst gaat, wordt nu ingezet voor duurzame ontwikkelingen.

Beheer
WP Admin