Geert Wilders (PVV) in de Tweede Kamer tijdens een debat over het eindverslag van informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf. Onder hun begeleiding kwamen de vier partijen na bijna zes maanden een hoofdlijnenakkoord overeen. – Foto: ANP / Phil Nijhuis AlgemeenNieuws

Stikstofdoel overeind bij nieuw kabinet

De stikstofdoelen in de stikstofwet blijven gewoon overeind onder het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB. PVV-leider Geert Wilders zei woensdag in het debat over het hoofdlijnenakkoord dat er geen afspraken zijn gemaakt om de stikstofdoelen te veranderen. Ook de eerder afgesproken klimaatdoelen blijven staan, bevestigde Wilders.

Demissionair klimaatminister Rob Jetten (D66) reageerde positief dat de klimaatdoelen blijven bestaan. Hij mist echter wel een plan van het beoogde kabinet om de plannen ook te gaan realiseren.

In de Wet stikstofreductie en natuurverbetering staat dat in 2035 in 74% van de stikstofgevoelige gebieden de stikstofneerslag moet zijn gedaald tot onder de zogenoemde kritische depositiewaarde.

De fractieleider van de PVV werd woensdag stevig onder vuur genomen door de oppositie. Waarbij onder andere kritiek geleverd werd op de afspraak om in Brussel alles op alles te zetten ‘om de afbouw van de huidige derogatie terug te draaien’. Volgens fractievoorzitter Frans Timmermans (GroenLinks/PvdA) is dat een kansloze missie. Timmermans zegt dat Nederland jarenlang het voordeel van de twijfel heeft gekregen. Mirjam Bikker vreest dat het nieuwe kabinet in Brussel ‘met stikstof de mist ingaat.’

Einde aan langeafstandstransporten voor vee

Laurens Dassen (Volt) vroeg Wilders wie hij de schuld gaat geven als het kabinet er niet in slaagt de voornemens uit het hoofdlijnenakkoord te realiseren. “We hebben eerder gezien dat Wilders de schuld legt bij de Europese Commissie, of bij de rechters. Wie gaat u straks de schuld geven?”

Wilders wilde op die vraag geen antwoord geven. “Ik ga ervanuit dat het gaat lukken. Ik zou geen onderhandelingspositie hebben als ik nu al op dat soort als-dan-vragen antwoord geef.”

Esther Ouwehand (PvdD) verweet PVV’er Wilders dat de dieren de dupe zijn van het coalitieakkoord, omdat hij ‘de dieren heeft uitgeleverd aan de BBB, de woordvoerder van de agro-industrie’. Wilders was het daarmee oneens. Hij is tevreden met de plannen om te komen tot een meer dierwaardige veehouderij en met het voorgenomen einde aan de langeafstandstransporten voor vee. “Het komt misschien niet in de buurt van uw wensen, maar ik ben wel blij met wat we hebben afgesproken”, aldus Wilders.

Harder onderhandelen

Ouwehand hield NSC-leider Pieter Omtzigt voor dat hij boeren geen duidelijkheid biedt, maar valse hoop. Dit door te zeggen dat in Brussel beweging kan komen in het derogatiedossier. Omtzigt: “We kunnen harder onderhandelen, dan we de afgelopen jaren, misschien decennia gedaan hebben. We hebben soms iets te gemakkelijk plannen ingediend waar we later spijt van kregen.”

BBB-woordvoerder Caroline van der Plas had bij de publicatie van dit artikel nog niet het woord gevoerd in het debat.

Mede-auteurs: Mariska Vermaas en Theo Brummelaar.

Beheer
WP Admin