Buiten lopende leghennen lopen een groter risico op vogelgriep. Veel pluimveehouders zouden dan ook graag willen vaccineren. – Foto: Jan Willem van Vliet PluimveeNieuws

Innovax-vaccin tegen vogelgriep toegelaten

Innovax-ND-H5 heeft goedkeuring gekregen van de Europese autoriteiten. Het vaccin biedt kippen bescherming tegen hoogpathogene vogelgriep. Producent MSD Animal Health stelt dat dit het eerste tot de EU-markt toegelaten vaccin is dat zich richt tegen clade 2.3.4.4b, het virustype waardoor in Europa veel pluimvee is getroffen.

Innovax-ND-H5 wordt eenmalig in ovo of bij eendagskuikens geïnjecteerd. Het vaccin beperkt sterfte, ziekteverschijnselen en virusuitscheiding bij infectie met hoogpathogene vogelgriep (HPAI). Het beschermt bovendien tegen de ziekte van Marek en Newcastle Disease (ND). De fabrikant benadrukt dat vaccinatie tegen HPAI altijd moet samengaan met optimale bioveiligheid en monitoring. Bovendien moet voldaan worden aan de landelijke regelgeving.

Nederlands onderzoek vaccins vogelgriep

Pluimveehouders in Nederland mogen nog niet vaccineren tegen vogelgriep. Er wordt onderzoek gedaan naar de effectiviteit van enkele vaccins bij leghennen. Er loopt een veldproef met twee vaccins, die eerder gunstige resultaten hebben geboekt bij laboratoriumtesten. De eerste resultaten van dit praktijkonderzoek wijzen erop dat met een van beide vaccins geënte eendagskuikens na acht weken geen ziekteverschijnselen vertonen en ook geen virus uitscheiden. De veldproef duurt nog anderhalf jaar.

Naast de veldproef gaat waarschijnlijk kort na de zomer een proefproject van start bij enkele legbedrijven. Demissionair landbouwminister Piet Adema gaf eind mei aan te overwegen dat vervolgonderzoek te doen met een ander vaccin dan de twee die vooralsnog effectief blijken. Dat derde vaccin zou namelijk naar verwachting op korte termijn worden toegelaten.

Handelsbelemmeringen producten gevaccineerde dieren

Afgezien van de effectiviteit is de acceptatie van producten van gevaccineerde dieren een punt van aandacht. De autoriteiten in zowel Nederland als de EU werken aan het wegnemen van belemmeringen bij de export. Er worden daarover gesprekken gevoerd met Japan, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Beheer
WP Admin