Een afrastering in het oosten van Duitsland om de wilde zwijnen uit Polen tegen te houden en import van Afrikaanse varkenspest (AVP) zoveel mogelijk te voorkomen. – Foto: Kees van Dooren VarkensNieuws

Met AVP besmet varkensvlees bij de slager

Varkensvlees besmet met Afrikaanse varkenspest (AVP) is opgedoken bij een slager in Neuruppin in het oosten van Duitsland. De vondst houdt verband met de ontdekking van het virus op een vleesvarkensstal vorige week in de buurt van Pasewalk in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Dit maakte het districtsbestuur van landkreis Ostprignitz-Ruppin gisteren bekend. Neuruppin ligt circa 65 kilometer ten noordwesten van Berlijn.

Uit epidemiologisch onderzoek kwam naar voren dat circa acht dagen geleden varkens van het door AVP getroffen varkensbedrijf waren geslacht en afgeleverd bij onder meer de slager in Neuruppin. De lokale autoriteiten hebben direct opdracht gegeven tot een productie- en verkoopstop, zodat onderzoek naar het hoe, wat en waar kon worden uitgevoerd. De slagerij kon alle daarvoor benodigde informatie geven.

Partij varkensvlees vernietigd

Onder toeziend oog van een dierenarts werd de bewuste partij varkensvlees vernietigd, laten de autoriteiten weten. Na afloop is de productie- en verkoopstop bij de slager opgeheven. De autoriteiten benadrukken dat de slager geen blaam treft. De maatregelen waren “onvermijdelijk en absoluut noodzakelijk” om het mogelijke risico op verspreiding van AVP te verminderen. De lokale nieuwswebsite MOZ.de informeerde of het vlees ook bij consumenten terecht was gekomen, waarop de slager liet weten dat “van het besmette vlees niets over de toonbank is gegaan, maar onder officieel toezicht werd afgevoerd.”

Het was de negende keer dat een Duits varkensbedrijf AVP rapporteerde, sinds het virus in 2020 bij wilde zwijnen in Duitsland opdook. Sinds januari vorig jaar waren er geen uitbraken meer op Duitse varkensbedrijven. De uitbraak van vorige week heeft zo al best voor onrust gezorgd, met stress over een mogelijk tiende geval, wat vals alarm bleek, en een ingetrokken exportvergunning voor een slachthuis van Tönnies in Weissenfels.

Ook in buurland Polen werden begin juni zes boerderijen besmet aangetroffen met AVP. In Polen bestaat AVP sinds 2014, met in totaal nu 514 bedrijven die een uitbraak hebben gemeld. Zomerse uitbraken op Poolse boerderijen vormen een seizoenspatroon, vooral omdat in deze maanden vaak vers, maar besmet hooi de stallen binnenkomt.

Dit artikel verscheen eerder op PigProgress, mediapartner van Boerderij.CM-Block Knop

LEES MEER ARTIKELEN OVER VARKENSGEZONDHEID

Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin