Opvolger Stef: ‘Wie weet ga ik wel pinda’s telen’
Opvolger Stef Dijksterhuis (20) zoekt het niet in bulk. Liever richt hij zich op teelten waar nog geen markt voor is.
Stef Dijksterhuis in Hijken, Drenthe, is een innovatieve jonge agrarisch ondernemer die zijn blik niet richt op bulkproducten. Met zijn vader vormt hij een vof en bewerkt 96 hectare grond. Naast akkerbouw heeft de familie een eigen maalderij voor teff en een boerderijwinkel. Stef wil het bedrijf verder ontwikkelen door nicheteelten te introduceren en precisielandbouw toe te passen. Zijn ambitie is om meer controle over de teelt en verwerking te hebben en zo de toekomst van het familiebedrijf veilig te stellen.
Teelt, schonen en controle, ik zou het liefst alles in eigen hand hebben
“Nu verhuren we de meeste grond aan iemand met wie we in overleg een gezamenlijk bouwplan opstellen. Ik zou een deel van die grond weer zelf willen gebruiken om niche-teelten op te zetten. Van de bulk hoef ik het niet te hebben, ik zie meer in kleine teelten waar nog geen markt voor is.
Ik vind het ook interessant om te kijken naar de mogelijkheden van precisielandbouw. Voor teff zijn de bestaande technieken niet echt bruikbaar. Als ik dus andere gewassen zou gaan telen, zou ik kijken wat er past bij de dan beschikbare technieken.
Ik wil wel verder met teff, ook al is het een lastige teelt met veel onzekerheid tijdens de oogst. Je kunt het namelijk niet dorsen zoals tarwe. Je moet het maaien en in het zwad laten drogen. Daar heb je een paar dagen droog weer bij nodig. Het oogstmoment komt dus heel precies.”
“Mijn opa en vader. Toen opa en zijn broer hier begonnen met akkerbouw zochten ze er al iets bij. Ze teelden droogbloemen; die tak was vroeger in deze streek heel groot. Ze zijn altijd op zoek geweest naar iets wat ze naast de gangbare rotatie konden doen. Mijn vader nam dat over, ook hij is altijd op zoek. Zo kwam in 2002 de teff erbij. Nu is dat onze hoofdtak.”
“Het voorjaarswerk. Als alles in de grond zit en er netjes bij ligt, dan heb ik een heel voldaan gevoel. Zo van: we gaan er weer tegenaan.”
“Het schonen van de teff om er zand en kaf tussenuit te halen. We hebben er een machine voor, maar soms moet iets met de hand. Het is stoffig werk dat heel precies komt.”
“Zou ik de hypotheek afbetalen en investeren in een extra schoningsmachine. Dan kunnen we meer zelf doen. Nu is er een derde partij die een deel van de teff voor ons schoont en de controles uitvoert. Ik zou dat het liefst allemaal in eigen hand hebben.”
“Zit ik graag op mijn crossmotor van 125 cc. We hebben een crossbaan in de buurt, maar ook op ons eigen land kan ik me uitleven. Verder mag ik graag gezellig met vrienden een biertje drinken. Soms gaan we ook met z’n allen hier op het bedrijf klussen.”
“Is mijn studie afgerond en is een deel van de verhuurde grond weer in eigen gebruik. Ik ben dan bezig met het opzetten van andere teelten, misschien wel weer droogbloemen net zoals vroeger. Of pinda’s. Ja, die hebben veel warmte nodig, maar wie weet wat je kunt bereiken met veredelen? Teff was oorspronkelijk ook een tropisch gewas, het groeide alleen in Afrika, maar door veredelen kan het hier nu ook.”
DIT ARTIKEL IS ONDERDEEL VAN DE RUBRIEK 'DE OPVOLGER'. OOK MEEDOEN? MAIL JE NAAM, LEEFTIJD, SOORT BEDRIJF EN TELEFOONNUMMER NAAR MARGREET.WELINK@MISSET.COM.