Partner
Foto: Rabobank AlgemeenPartner

Rabo Food Forward van start in Gelders Rivierenlandschap

Daags na de landelijke boerenstaking in Den Haag vormde de Mauritskazerne in Ede het decor voor het derde Food Forward-evenement. Daar gingen belanghebbenden uit de agrofoodsector met elkaar in gesprek over duurzamere voedselproductie en de rol van het Gelders Rivierenlandschap daarbij.

“Wie is er met de trekker naar Den Haag gereden?” Dagvoorzitter Harm Edens tuurt door de zaal. Eén hand gaat weifelend omhoog. De landelijke boerenprotestactie aan de vooravond van het Food Forward-evenement is hét gespreksonderwerp aan tafel, maar mensen die uit de eerste hand de sfeer op het Malieveld kunnen beschrijven zijn er nauwelijks. Of toch. “Ik was wel in Den Haag, maar niet met de trekker”, zegt Karolien Hupkes, melkveehouder uit Didam. “En dat geldt wel voor meer mensen hier.”

Vrienden konden mijn keus om melkveehouder te worden maar moeilijk begrijpen

– Karolien Hupkes, melkveehouder

Hupkes is samen met zo’n honderdtwintig andere agrariërs, consumenten, ondernemers, ambtenaren, bankiers en andere belanghebbenden uit de hele voedselketen door Rabobank uitgenodigd voor de aftrap van Food Forward in haar regio. In de Mauritskazerne in Ede gaan zij een avondlang met elkaar in gesprek over de voedseluitdagingen die spelen in het Gelders Rivierenlandschap, grofweg het gebied tussen de Nederrijn en de Maas.

Boerenbubbel

Nog voor de eerste gang van het ‘toekomstproof’-diner is uitgeserveerd (zeewiersoep met eetbaar plastic), worden aan de vijftien picknicktafels al volop ideeën geopperd die de voedselsector vooruit kunnen helpen. De nadruk ligt daarbij op het dichten van de kloof tussen boer en consument. “Mensen weten heel weinig van de manier waarop eten geproduceerd wordt”, zegt melkveehouder Hupkes. “Wij boeren verbazen ons daarover, maar tegelijkertijd hebben we zelf die hekken om de boerderijen gezet. Om te blijven voortbestaan, moeten boeren weer verbinding maken met hun omgeving. We moeten de deuren openzetten en uit die boerenbubbel komen.”

De stikstofproblematiek was er al toen ik studeerde, maar wordt steeds urgenter. Dat is ook goed, het is een probleem van ons allemaal

– IJsbrand Snoeij, eigenaar melkveebedrijf en zorgboerderij

De tafel ernaast zet in op educatie. “Mensen zijn net als bomen. De oudere kun je niet meer verplanten, de jongere wel”, aldus een voedselproducent. “Voedsel zou een vaste module in het basisonderwijs moeten zijn. Via schooltuinen en bedrijfsbezoeken brengen we de waardering voor voedsel terug.” Zijn buurvrouw vult aan: “Als kinderen dan ook nog leren seizoensgebonden maaltijden te maken en die naar verzorgingshuizen brengen, koppel je er ook nog een belangrijke sociale component aan.” Een idee dat zorgmanager Lucienne Schreurs direct omarmt. “Ondervoeding is een groot probleem onder ouderen. We denken continu na over manieren om de maaltijden voedzamer te maken, maar onze middelen zijn beperkt.”

Vroeger kon iedereen boer worden als je maar hard genoeg wilde werken, dat is nu niet meer zo. Als boer ben je nu in de eerste plaats ondernemer

– Helma Lagarde, voormalig melkveehouder

Agribaba

De locatie voor het Food Forward-evenement is niet toevallig gekozen. De Mauritskazerne ligt op het terrein waar in de toekomst het World Food Centre moet verrijzen. Een themapark en broedplaats gericht op ‘alles wat met voedsel en beleving te maken heeft’. Deze avond wordt er alvast een voorschot genomen op de vruchtbare ideeën die hier in de toekomst moeten ontstaan.

Nadat de dessertbordjes in de spoelkeuken zijn verdwenen, vatten de groepen de uitkomst van hun brainstorm samen in één gedroomde krantenkop. De headlines variëren van ‘Kinderen voeden ouders op’ tot ‘DNA lifestyle- en voedingscentrum geeft 500.000e lid voedingsadvies’ en ‘Agribaba groter dan Alibaba’.

Van bietenpulp kan een compleet koeiendieet worden gemaakt. Kun je dan wel spreken van verspilling?

– Helma Lagarde, voormalig melkveehouder

Een mooie oogst en als het aan Rabobank ligt, is dit pas het begin. Na het openingsevenement gaat de Food Forward Track in het Gelders Rivierenlandschap van start: een vier maanden durend programma waarin deelnemers concrete plannen ontwikkelen voor regionale voedselvraagstukken. Van Dijk: “De hele agrofoodsector is in deze regio gevestigd, dat biedt volop kansen voor nieuwe samenwerkingen. De Food Forward Track biedt deelnemers de kans die mogelijkheden ten volle te benutten.”

Wat is Food Forward?

De aarde leefbaar houden en tegelijkertijd genoeg voedsel produceren om de groeiende wereldbevolking te kunnen blijven voeden. Het is een uitdaging van episch formaat, die iedereen aangaat. Met Food Forward biedt Rabobank partijen uit de hele voedselketen de mogelijkheid samen aan oplossingen te werken.

Food Forward wordt in veertien regio’s georganiseerd. Na het openingsevenement wordt uit de aanmeldingen een ‘trackteam’ samengesteld, dat onder begeleiding van deskundigen op zoek gaat naar concrete oplossingen voor voedselvraagstukken die spelen in die regio. De track duurt drie tot vier maanden en wordt afgesloten met een slotevenement, waar de deelnemers hun verworven inzichten en ideeën voor een duurzamere voedseltoekomst presenteren.

Het Gelders Rivierenlandschap is, na Friesland en Flevoland/Noord-Overijssel, de derde regio waar Food Forward van start gaat. Op boerderij.nl zijn de ontwikkelingen van alle tracks te volgen.

Beheer
WP Admin