Een emissie-arme vloer op een melkveehouderij. - Foto: Matthijs Verhagen RundveeNieuws

Onderzoek bevestigt: emissiearme vloeren werken niet

Nieuw onderzoek bevestigt wat we al wisten: emissiearme vloeren in een melkveestal zorgen niet voor noemenswaardige ammoniakreductie vergeleken met een gewone roostervloer.

De RAV-factoren voor emissiearme melkveevloeren met een goedkeuring van voor 2021 worden aangepast. Dit meldt minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in een kamerbrief. Systemen van na 2021 – zoals het koetoilet en de Lely Sphere – behouden wel hun reductiefactor.

Eerder onderzoek naar emissiearme vloeren

Eerder onderzoek – van het CBS en Wageningen University & Research – wezen ook al op de tegenvallende resultaten van de emissiearme vloeren. Ook de resultaten van emissiearme systemen in varkens- en pluimveestallen vallen tegen, maar daar wordt wel reductie gemeten.

De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat – verantwoordelijk voor de RAV-lijst – bekijkt de emissiefactoren voor staltechnieken voor melkvee van voor 2021 opnieuw. Ook nieuwere technieken met hetzelfde werkingsprincipe worden hierin meegenomen. De overheid gaat met de agrarische sector en bedrijven die emissiearme systemen ontwikkelen in gesprek: hoe kan in melkveestallen de uitstoot van ammoniak worden beperkt.

Reductiefactor in milieuvergunningen

Veel bedrijven met een emissiearme vloer nemen de reductiefactor van die vloer in hun bedrijfsvergunning op. Bedoeling van de overheid is dat – als emissiefactoren worden aangepast – dit geen impact heeft op bestaande milieuvergunningen. Bij de aanvraag van een nieuwe vergunning kan nu al niet meer van de oude emissiefactoren gebruik worden gemaakt. Voor een natuurvergunning (Wnb-vergunning) is ook nu een zogenaamde ‘passende beoordeling’ nodig. Hierbij wordt gekeken naar de natuurimpact van een bedrijf, onder meer via een berekening van de stikstofdepositie: de stikstofneerslag.

Het ministerie van Landbouw zoekt nu naar manieren om de vergunningverlening voor melkveehouders te verbeteren. De verwachting is niet dat dit snel is geregeld.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. Werken de vloeren dan niet of is de uitstoot bij een gangbare vloer sowieso al een stuk lager dan de standaard 13 kilo ammoniak?

  2. Dit is een onderdeel van de befaamde innovatie waar steeds mee geschermd wordt nu er blijft weinig van over

  3. Dat de vloeren minder effectief tov de traditionele roostervloer is voornamelijk te wijten aan oppervlakte.
    De emissiereductie vloeren liggen (bijna) allemaal in nieuwe stallen (gebouwd volgens de Maatlat) die meer m2 vloeropp. per koe hebben. Dit resulteert in meer emitterend oppervlak, ziedaar een tegenvallende reductie.

    Dierwelzijnseisen en milieueisen zijn op vele fronten tegenstrijdig.

  4. Als boer ben je ook de pineut met zulke vloeren. In principe moet je meer grond hebben of meer mest afvoeren terwijl je de stikstof niet hebt. Uiteindelijk ga je dus mest tekortkomen op je land met zulke vloeren.

  5. 🤣🤣 Je lacht je te barsten! Het lijkt er op dat die o zo knappe koppen in Wageningen er geen rekening mee hebben gehouden dat als het mest niveau in de put omhoog gaat de gassen boven de mest een weg naar buiten moeten vinden. Daar is door lezers van deze site in de afgelopen jaren telkens weer op gewezen.

Beheer
WP Admin