De Franse president Emmanuel Macron bezoekt op 13 mei 2024 de frietfabriek van McCain in Matougues, in het kader van de "Choose France" bijeenkomsten met buitenlandse bedrijfsleiders. – Foto: ANP/AFP AkkerbouwNieuws

McCain investeert €350 miljoen in Franse fabrieken

McCain kondigt een investering van €350 miljoen aan in Franse fabrieken, gericht op uitbreiding en modernisering.

Fritesfabrikant McCain gaat in vijf jaar €350 miljoen investeren in uitbreiding en modernisering van zijn drie fabrieken in Frankrijk. Het Canadese bedrijf wil daarmee de capaciteit met een kwart opvoeren.

McCain kondigt dat aan ter gelegenheid van een bezoek van president Macron aan zijn fritesfabriek in Matougues bij Reims. De investering is een van de grootste door een buitenlands bedrijf in de Franse agrofood sector van de laatste jaren. McCain wil met het opvoeren van de capaciteit de sterk groeiende vraag naar frites bijhouden.

McCain heeft fabrieken in belangrijkste aardappelgebied

McCain France heeft nog twee andere fabrieken in de regio Calais, het belangrijkste aardappelgebied in Frankrijk. McCain reageert met de plannen ook op de nieuwe Franse fritesfabrieken van Belgische concurrenten Agristo, Clarebout en Ecofrost. McCain stelt echter dat het de voorkeur geeft aan uitbreiding van de bestaande capaciteit in plaats van de bouw van nieuwe fabrieken.

Volgens de laatste schatting van het landbouwministerie teelt Frankrijk dit jaar op 157.000 hectare consumptieaardappelen. Dat areaal is bijna 2% groter dan vorig jaar, waarmee telers volgens het ministerie inspelen op de bouw van de nieuwe fritesfabrieken. Het areaal aardappelen blijft de laatste jaren echter wel rond 150.000 hectare hangen.

Beheer
WP Admin