Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Zuivelconsumptie België neemt af, consumptie kaas stabiel

De zuivelaankopen in België zijn afgelopen jaar met 1% in volume afgenomen. Het thuisverbruik van kaas bleef afgelopen jaar echter stabiel op 11,9 kilo per persoon. Dat meldt het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (Vlam) op basis van aankoopgegevens verzameld door CPS GfK en uit de Consumptietracker van Vlam uitgevoerd door iVox.

De bestedingen aan zuivel in België stegen in 2023 met 14%. Deze stijging is voor een groot deel toe te schrijven aan de hoge inflatie. Voor zuivel was die 19%. Als gevolg van de hoge inflatie kozen consumenten vaker voor goedkopere producten. Het aangekochte volume zuivel kromp met 1% naar 77,7 kilo per inwoner. In vergelijk met 2016 is dit volume met 4% afgenomen, terwijl de besteding met 31% is toegenomen.

Bijna de helft van het aangekochte volume zuivel is melk. Daarna volgen producten als kaas (15%) en yoghurt (12%). De volumes melk, boter en verse witte kaas worden minder, terwijl die van kaas, room en ijs toenemen.

Kaas is in omzet de belangrijkste productgroep, goed voor een aandeel van 47%. Na een stijging van 4% tussen 2016 en 2022 stagneerde het thuisverbruik van kaas in 2023 op 11,9 kilo per inwoner. De prijzen stegen met 15%, waardoor ook de bestedingen met 15% toenamen. Zachte kazen winnen de laatste jaren terrein, terwijl de kazen met een halfharde korst onder druk staan. Kazen met harde kost vormen de grootste categorie en zijn goed voor een volume van 63%. Van de kaas gaat 64% onder private label weg en dit aandeel groeit. Het volumeaandeel kaas afkomstig uit België ligt op 13% en neemt af.

Het thuisverbruik van melk is in 2023, na een afname tussen 2016 en 2022 van 4%, met 3% afgenomen tot 38,4 liter per inwoner. Naast witte melk vermindert ook het thuisverbruik van karnemelk en van gearomatiseerde melk. Bij drinkyoghurt, gefermenteerde melk en melkdranken is sprake van stabilisatie.CM-Block Knop

LEES MEER ARTIKELEN OVER ZUIVEL


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin