Het machinepark is klaar voor het voorjaarswerk. Voor hij het land op gaat. controleert Jelle van Tiggelen eerst nog de toestand van de grond. Hij wil niet lopen knoeien. – Foto’s: Peter Roek BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Jelle van Tiggelen: ‘Ik wil de vrije handel gaan ontdekken’

Jelle van Tiggelen zit in maatschap met zijn vader op een akkerbouwbedrijf in Kruisland (N.-Br.). Hij is graag aan het werk op het land. “Een gewas dat er goed bij staat, geeft me een trots gevoel.”

Jelle van Tiggelen
Jelle van Tiggelen
Als ik het bedrijf overneem, verander ik…

“Nu leveren we al ons pootgoed aan Coöperatie Agrico, maar ik zou graag voor een deel vrije rassen telen. Dat wil zeggen: rassen waarvan de licentie is vervallen. Daarmee wil ik de handel gaan ontdekken. Vanwege het klantcontact, maar ook omdat ik denk dat je er meer mee kunt verdienen.

Verder zou ik wel volledig eigen koeling willen voor de aardappelbewaring. Nu huren we ook bij, maar als je alles zelf doet, heb je het in eigen hand. We zouden er ook tijd en kosten mee besparen, want voor de gehuurde koeling moeten we veel op-en-neer rijden naar de andere kant van het dorp.

Omdat grond erbij huren steeds lastiger wordt, wil ik de bodem heel goed in de gaten blijven houden voor een optimale benutting. We gebruiken al vaste mest en zijn er spits op dat we op het juiste moment bewerken. We willen niet lopen knoeien in het land.”

De aardappelen worden nu allemaal afgezet via coöperatie Agrico. Jelle zou graag een deel via de vrije handel gaan verkopen.
De aardappelen worden nu allemaal afgezet via coöperatie Agrico. Jelle zou graag een deel via de vrije handel gaan verkopen.
Mijn grote voorbeeld is…

“Mijn vader. Omdat hij dit bedrijf heeft opgebouwd, maar ook vanwege zijn manier van werken. Hij zorgt voor een goede sfeer en is altijd in voor een grapje. We kunnen echt heel goed samenwerken.”

Het mooiste werk vind ik…

“In ben graag in het land. Tijdens het selecteren, spuiten en monsteren zie je hoe je gewassen groeien. Een gewas dat er goed bij staat, geeft me een trots gevoel. Daarnaast mag ik graag graszaad en tarwe dorsen. Het is werk dat lekker opschiet en je hebt er altijd mooi weer bij. Hitte? Geeft niks, er zit airco in de cabine en met de radio aan heb ik het prima voor elkaar.”

Ik heb een hekel aan…

“De onvoorspelbaarheid van het weer. Heb je bijvoorbeeld net een perceel mooi gezaaid, komt er een plensbui achteraan zodat alles blank staat. Wat ik ook minder leuk vind om te doen, is een kleine maat pootgoed sorteren; 28-35 mm met veel kluiten ertussen. Dat schiet niet op.”

Controle op storende lagen in de grond, zodat de grondbewerking daarop aangepast kan worden.
Controle op storende lagen in de grond, zodat de grondbewerking daarop aangepast kan worden.
Als ik een miljoen win in de loterij, dan…

“Een optische sorteermachine lijkt me heel interessant. Die kan het saaie werk doen en je spaart er personeel mee uit. Van dat miljoen zou ik ook investeren in een kistenbewaring met verschillende cellen, met verschillende temperaturen, zodat we al het pootgoed thuis kunnen bewaren en ook voor derden pootgoed in ethyleen kunnen opslaan. Of ik voor mezelf nog iets wil? Nee hoor, niet nodig.”

‘Een optische sorteermachine lijkt me heel interessant. Die kan het saaie werk doen en je spaart er personeel mee uit’

In mijn vrije tijd…

“Help ik zoveel mogelijk thuis, ga ik voetballen en met vrienden op stap. Naar een schuurfeest of een festival. Gezellig is dat.”

Over vijf jaar…

“Ben ik klaar met school en thuis aan de slag. Misschien doen we dan wat meer werk voor derden voor extra inkomsten en wie weet heb ik dan mijn eerste stappen gezet op het gebied van de vrije handel.”

 

Beheer
WP Admin