Koeien in de Verenigde Staten. – Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Onderzoek: koe is mogelijk mengvat voor virus

Onderzoekers van de universiteit van Kopenhagen (DK) en van een ziekenhuis in Memphis, Tennessee (VS) denken dat koeien een soort van mengvat zijn voor nieuwe influenza-virussen.

Ze concluderen dat uit onderzoek naar virusreceptoren in verschillende delen van het lichaam: in de hersenen, het ademhalingssysteem en de melkklieren. Het bleek dat in de ademhalingssystemen en melkklieren veel receptoren te vinden zijn voor verschillende soorten influenza, zoals mensengriep en vogelgriep. Dat meldt Cidrap, het Centrum voor infectieziekten van de universiteit van Minnesota.

Koe mogelijk reservoir voor influenza

Wetenschapstijdschrift Nature meldt dat eveneens. Onderzoeker Michael Worobey uit Arizona zegt in het artikel dat koeien wellicht het gevaarlijkst mogelijke reservoir zijn voor influenza vanwege hun grote aantallen en vanwege de interactie met mensen. Ruimen zoals bij pluimvee is bij koeien niet op die manier denkbaar, stelt hij. Het zou ook endemisch kunnen worden in koeien.

Het virustype dat rondgaat in de melkveestapel en onder wilde vogels in de VS (H5N1 type 2.3.4.4b) is aangetoond in de melk en ook in de neus van besmette dieren, meldt Cornell University in New York.

Hoe het virus zich verspreidt, is nog niet goed bekend. Sommige onderzoekers zijn bang dat het heen en weer gaat tussen koeien en wilde vogels. Dit maakt het voor het virus mogelijk om grote afstanden te overbruggen. Ander onderzoek lijkt er juist op te wijzen dat de uitbraak in melkvee mogelijk het gevolg is van één enkele besmetting via een wilde vogel.

Wellicht ook overdracht via de lucht

Een andere route wordt gevormd door melkmachines, maar er zijn ook wetenschappers die bang zijn voor overdracht via de lucht. Dit is nog niet goed onderzocht. Als er overdracht via de lucht blijkt te zijn, zou vaccinatie een optie zijn, stelt de Texaanse epidemioloog Gregory Gray in Nature. Vaccinatie tegen H5N1 bij varkens en kippen is succesvol gedaan, bij koeien nog niet. Maar de tests zijn begonnen.

Klinische verschijnselen zijn alleen aangetroffen bij volwassen, melkgevende dieren. Meest voorkomende symptomen zijn een sterke daling van de melkproductie, verminderde eetlust en herkauw-activiteit, milde ademhalingsproblemen, lage koorts en dikke, biest-achtige melk. Sommige dieren hebben diarree of dikke, teer-achtige ontlasting. Op sommige van de getroffen bedrijven zijn ook veel dode wilde vogels gemeld.

 


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Met andere woorden gaan de koeien de schuld krijgen van het “virus X” van de WHO dat deze zomer of najaar uitkomt.

  2. Mogelijk, denken, een soort van, wellicht, kunnen worden, nog niet goed bekend, zijn bang dat, lijkt, op te wijzen, nog niet goed onderzocht. En dat allemaal in 1 artikel.

Beheer
WP Admin