Premium
De Natuurherstelwet verplicht lidstaten om leefgebieden van kwetsbare planten en dieren te herstellen en niet te laten verslechteren. - Foto: ANP AlgemeenColumn

‘Natuurherstelwet: keuzes maken voor dynamische natuur en landbouw’

Reacties

  1. Dhr.Jongeneel: “Ik ben voor het behoud van natuur, maar begrijp ook de grote zorgen bij de landbouw. ”
    Zo zien de meest boeren het ook, maar natuurherstel gaat om biodiversiteitherstel, qua urgentie steeds in één adem genoemd met klimaatherstelmaatregelen. Terzijde: maak verschil tussen Landbouw (is beleid) en boer (is uitvoerder van dat beleid), dat scheelt een hoop frustratie.
    Ook voor Jongeneel lijkt het meer te gaan om ‘iets leuks voor de mensen in stand houden’ (natuur). Jongeneels uitspraak “Ik heb zelf niet het gevoel dat de natuur ‘op omvallen’ staat, zoals sommigen ons willen doen geloven”, verbaast mij dan ook niks. Maar niet meebewegen helpt boer niet vooruit.
    Bovendien zet je in die gedachtengang nooit de knop om, om gevoelde bedreiging (alles landt op bordje van de boer) om te buigen in een kans. Maar dan moet je als boerenlobby daar in Landbouwakkoord ook vol op die kans inzetten. Dat gebeurde niet/onvoldoende, of veel te weinig zichtbaar. Jammer dat niet ingezien wordt dat op alle urgente thema’s boeren enorme bijdrage kunnen leveren, want dan werd die insteek wel uitgebaat. Want dán gaat de discussie over hoe een lager BEDRIJFSSALDO (door minder vee/ha of verschuiving naar meer laagsalderende rustgewassen/extensiveren) gecompenseerd kan worden. Dat is via produktprijs het meest logische, ook voor het gevoel van ‘verdienen’. Maar daarvoor zal denk ik het markt-/prijsbeleid vh GLB wel moeten veranderen. Ingrijpend, maar dat is inherent aan transitie.

  2. En @ Bart….je heb wel een punt als alleen bepaalde deskundige (met een bepaalde overtuiging)gehoord worden is de agrarische sector weer de dupe.Ik zou zeggen maak de agrarische sector ook mede eigenaar samen met natuurmonumenten en staatsbosbeheer om zorg te dragen voor 270.000 hectare natuur….niet over elkaar maar samen met elkaar….

  3. @ aan de deskundige…kan iemand mij vertellen hoe ver kringloop landbouw en natuurinclusieve landbouw uit elkaar staan….en waarom kunnen we ons daar samen niet in kunnen vinden

  4. Allereerst Bart je zou je ook eens kunnen verdiepen hoe het anders kan en in mijn ogen anders moet
    (vandaar even anders) je zou ook kunnen kiezen voor een ecologische landbouw dat houdt niet in dat de ‘deskundige ‘ dingen verbieden maar dat we landbouw plegen in harmonie met de natuur ik heb dat jarenlang gedaan en doe dat nog kijk dat wil niet zeggen dat ik biologische landbouw propagandeer maar ik ben er van overtuigd dat het anders kan en moet en ik verkondig mijn mening als privé persoon maar het moge duidelijk zijn dat ik ergens in de pijplijn wat te vertellen heb, ik wordt voor mijn advies redelijk betaald en ik acht mij dus bepaald niet onnozel

  5. Je kunt wetten maken wat je wildt, zolang de ‘deskundige ‘ blijven beweren dat de natuur op omvallen staat ,zal deze wet altijd desastreus uitpakken voor de landbouw in Nederland.
    En mensen die anders beweren zijn nog al onnozel……

Beheer
WP Admin